RWE ušao na tržište opskrbe plinom za kućanstva, godišnji računi manji za 500 do 1000 kuna

Autor: Darko Bičak , 06. rujan 2016. u 12:33
Foto: Thinkstock

U RWE očekuju da će, kao i u segmetnu struje, u naredne tri godine zauzeti 10 posto tržišta.

Energetska tvrtka RWE, koja od 2013. hrvatskim kupcima prodaje električnu energiju, počela je nuditi i plin kućanstvima. Kako je na konferenciji za novinare jučer u Zagrebu najavio Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije i RWE Plina, njihov plin biti će minimalno pet posto jeftiniji od sadašnje tržišne cijene.

“Kućanstva koja odaberu nas kao operatera plina mogu očekivati godiošnje uštede u visini prosječna dva mjesečna računa. Konkretno u brojkama to znači oko 500 kuna godišnje uštede za prosječni stan i oko tisuću kuna za kuću”, kazao je Miliša. Iz RWE-a pojašnjavaju da će korisnici njihove usluge moći postati sva kućanstva u Hrvatskoj, bez obzira s kojim od aktualnih 34 operatera plina imaju ugovor. Sama promjena opskrbljivača bi trebala biti također jednostavna jer se RWE obvezao obaviti svu papirologiju oko prijenosa ugovora.

Za sada, ističe Miliša, već imaju 1500 zahtjeva kućanstava za opskrbu plinom. Miliša očekuje da će u narednih tri godine zauzeti 10 posto hrvatskog tržišta plina, a što je okvirni udio koji će ove godine ostvariti i na tržištu električne energije.

“U javnosti se može čuti da RWE možda ima iskustva s električnom energijom, ali da bi moglo biti problema s plinom. RWE u Europi ima ukupno 23 milijuna kupaca struje i plina, samo plina godišnje isporučimo oko tisuću puta više od ukupne potrošnje u Hrvatskoj, uključujući industriju i kućanstava”, kazao je Miliša. U našoj zemlji je na plinsku mrežu priključeno oko 650 tisuća kućanstava, a što je tri puta manje nego korisnika električne energije. Iako je tržište energentima liberalizirano već neko vrijeme, u sektoru isporuke plina kućanstvima je do sada bio monopol jer je HEP, koji je za to dobio ovlasti od Vlade, isporučivao plin svim operaterima po državno reguliranoj cijeni, a koji im je prodavala Ina u sjeni zabrane izvoza plina.

Liberalizacija kućanstava se očekivala od travnja 2017. kada na snagu stupa nova europska regulativa koja zabranjuje ikakvu regulaciju cijena te će svi operateri plin kupovati na slobodnom tržištu. RWE se na ovaj iskora, više od pola godine prije, odlučio zbog trenutno niskih cijena energenata na tržištu, ali i postojeće infrastrukture koju su izgradili na prodaji struje te plina tvrtkama.

Interes za ulazak na tržište plina za kućanstva pokazali su i ostali igrači poput PPD-a, Croduxa, Proenergya, a za sada je neizvjesno kako će se tu postaviti Ina, odnosno Mol, koji bi nakon što HEP izgubi monopol mogli, jeftinim plinom iz vlastitih izvora, potpuno zakomplicirati situaciju na tržištu, naravno ukoliko procjene da im se to zbog tržišnih uvjeta isplati.      

Komentari (3)
Pogledajte sve

***a kakve je to Milanović pokrenuo investicije?…pa tu kod nas je još prije 15 godina izgrađena sva plinska infrastruktura… kubik plina je bio 0,80kn tj. 80 lipa, sad je skoro 5 kuna…još na 2,88 kuna po kubiku sam izbacio sve plinske bojlere i odjavio plin… zaključak: milanović nije pokrenuo ništa osim bezočne pljačke građana, čim su došli na vlast digli su sve cijene u nebesa, sjeti se samo koliko je struja poskupila, pa plin, pdv, porezi… ovdje nema nikakvih investicija već 10 godina, ali NIKAKVIH… ovo kaj je cijeli kraj raskopan u 3 županije to nam Nizozemci i Njemci grade kanalizaciju jer su naši lopovski političari u zadnjih 100 godina bili toliko lopovski da ni to nisu uspjeli napraviti, a glavna politička poruka za izbore im je da će oni još više opljačkati nizozemca i švabu iz europskih fondova…nekad bih stavio škarniclu na glavu koliko nas političari sramote

To je zbog toga jer je u mnogim općinama i gradovima- započeta PLINIFIKACIJA ili je došlo
do proširenja mreža/ investicije/.

Ako niste znali- OPĆINE I GRADOVI su dioničari plinarskih društava, i odluke donose zajedno.
Cijena investicija- uračunata je u cijenu kubika plina u tim mjestima i gradovima.

Zaključak: Za vrijeme Milanovića pokrenute su investicije plinifikacije ……! To je utjecalo na cijenu
kubika …nitko te novce nije zapio !

Da nebi bilo zabune , za vrijeme Milanovićeve lex Kukuriku vlade cjena plina nam je povečana 64 % .

I sada nam ovi obećavaju sniženje od samo 5 % ?

New Report

Close