Rogović otvara prvi samoposlužni hotel u Hrvatskoj

Autor: Biserka Ranogajec , 26. studeni 2012. u 22:01
Čak 20 posto od prosječno godišnje dva milijuna posjetitelja Rosesa su stranci/PIX

Buking hotela i ulazak u sobe bit će uz korištenje kreditne kartice koja je i ključ sobe, a sobe će se moći rezervirati internetom.

Roman Rogović, direktor i suvlasnik austrijskog Roses Fashion outleta u Svetom Križu Začretje, najavio je krajem iduće godine otvaranje novog hotela u sklopu ovoga trgovačkog centra. Objekt je sagrađen kad se outlet gradio, ali treba urediti 60 soba tako da će ukupna investicija dosegnuti milijun i 400.000 eura. "Bit će to samoposlužni hotel kakav, koliko znam, ne postoji u Hrvatskoj. Opremit će ga jedna hotelska grupacija koja ima takve objekte u Europi i ne želi ulaziti u Hrvatsku sve dok ne uđemo u EU", tumači Rogović. Buking hotela i ulazak u sobe bit će uz korištenje kreditne kartice koja je istodobno i ključ sobe. Gosti će moći lako rezervirati sobe preko interneta. Drugim riječima, u hotelu neće biti puno zaposlenih, najviše desetak, a na doručak će se odlaziti u restoran koji se nalazi u prizemlju u sklopu centra.

U planu širenje
Za razliku od drugog outleta u Svetoj Heleni koji se nije mogao održati, Rogović je zadovoljan poslovanjem Rosesa. Od 2008. kada je otvoren raste promet u osamdesetak trgovina u kojima se prodaje odjeća i obuća poznatih modnih brendova po nižim cijenama. Koncept outleta inače je u svijetu poznat više od dvadeset godina i u Europu je stigao iz Amerike. Rogović navodi primjer austrijskoga gradića u blizini Beča gdje je 1998. godine otvoren Parndorf outlet koji je podigao cijelo mjesto i okolicu. U Austriji ima više takvih centara, dok ih u Sloveniji nema. Roses je jedini, tvrdi Rogović, u bližoj regiji, a godišnje ga obiđe dva milijuna ljudi. Kako je na tranzitnom putu od Jadrana prema Austriji i dalje, hotel će se svakako isplatiti. Prema njihovim istraživanjima provedenim na uzorcima, od ukupnog broja posjetitelja 20 posto je stranaca. Osim toga Roses je postao jedno od središnjih okupljališta lokalnog stanovništva. Od otvorenja prije točno četiri godine izgrađeni su dodatni sadržaji, dječji vrtić i igrališta, a u blizini je tvrtka Trgocentar iz Zaboka izgradila velik trgovački centar prehrane i mješovite robe. Prostora za širenje ima i dalje jer cijeli kompleks ima površinu od 168.000 kvadrata, a na dijelu koji je još prazan u planu je gradnja druge faze Rosesa. U toj bi se fazi izgradio objekt sa 50 trgovina u kojem bi radilo još tristotinjak ljudi.

Rast od 18 posto
Danas Roses ima ukupno 600 zaposlenih, a koliki je promet trgovina Rogović nije htio otkriti. Dodaje tek da je ove godine promet veći za 18 posto, malo slabije nego prijašnjih godina. Međutim, navodi kako se otvaranje prodavaonice u outletu isplati onim trgovcima koji mogu ostvariti više od 2500 eura godišnje po četvornome metru prodajnog prostora kako bi se ostvarila dobit.

Konkurencija

Sveta Helena na čekanju

Outlet Sveta Helena je otvoren 2008., iste godine kada i Roses, ali je 1. lipnja ove godine zatvoren i do danas su sve trgovine ispražnjene. Dragana Bokan, direktorica outleta, navodi kako se pregovara s više poslovnih partnera o prenamjeni, ali je prerano objavljivati njihova imena. Odluka o prenamijeni donesena je u svibnju ove godine zbog neplaćanja zakupaca što je ugrozilo održivost projekta. Outlet vrijedan 27 milijuna eura u vlasništvu je tvrtke Zelina centar iza koje je izraelski Prigan Holdings.

Komentirajte prvi

New Report

Close