Račun Viadukta u blokadi, zbog neisplate plaća u tvrtku ušla inspekcija

Duguju plaće za siječanj i veljaču/Jurica Galoić/PIXSELL Duguju plaće za siječanj i veljaču/Jurica Galoić/PIXSELL

Egzistencija radnika je ugrožena, a situacija je krajnje ozbiljna, kaže čelnica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić.

Dan uoči odluke o sudbini projekta gradnje mosta kopno - otok Čiovo, kako nam je to za petak potvrdila glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić, glavni izvođač - zagrebački Viadukt suočio se s novim poslovnim izazovom: žiro račun tvrtke završio je u blokadi.

Što to znači za navedenu odluku i samu tvrtku bit će brzo razjašnjeno no, ostaje činjenica da je na jedan dan Viadukt i prije mjesec dana bio u blokadi iz koje se izvukao. Istog dana, pak prema sindikalnim izvorima, Viadukt se suočio i s još jednim rastućim problemom, potencijalno kritičnim ako Uprava ne osigura kreditnu polugu za premošćivanje problema u likvidnosti. Novi moment je jučerašnji posjet inspekcije rada koji je i bio najavljen za kraj mjeseca.

Doznajemo iz Sindikata graditeljstva Hrvatske, koji vodi Jasenka Vukšić, da je posrijedi reakcija na probleme u kašnjenju s isplatom plaća, odnosno Viadukt duguje neto plaću za siječanj te bruto i neto za veljaču.  "Egzistencija radnika je ugrožena, a situacija je krajnje ozbiljna", tvrdi Vukšić. Poučeni iskustvima drugih građevinskih tvrtki koje su završile u predstečaju - jer se kod građevinara brzo urušava poslovni sustav, kaže da su upozoravali da treba promptno reagirati.

Prema našim izvorima, to je bivša Uprava na čelu s Joškom Mikulićem nastojala ostvariti u dogovoru s bankama. Radilo se o iznosu od 30-ak milijuna kuna koji je Viaduktu potreban za plaće i tekuću likvidnost, no prošlog tjedan dogovor nije bio realiziran. Uslijedila je Mikulićeva ostavka, a kako je prozvao javne naručitelje zbog kašnjenja s plaćanjima, pod uvjetom da je to točno, kažu u sindikatu, spremni su s radnicima pomoći kompaniji kroz sindikalne akcije i zahtjevima prema Vladi.  

Upućeni tvrde da je i u četvrtak održan za Viadukt ključni sastanak u Hrvatskim cestama s novim predsjednikom Uprave Krešimirom Mikolićem. Kako je on s HC-om dogovorio kratki "timeaut" kako bi predložio svoje rješenje za sporni projekt mosta, to je raspravljeno. Službenih najava nema, ali se na tržištu nagađa da je dogovorena treća opcija - sporazumni raskid ugovora.

Komentari (7)
 • Kirin
  Kirin 20:09 3.4.2017.

  Rodman da nisi uhljeb koji dobro razumije gospodarstvo i poslovanje?

 • jod
  jod 7:25 3.4.2017.

  Naravno, vlada nema ništa s tim. To je samo njezin projekt (iz doba komunizma i još sufinanciran od EU), a ne Todorićev, pa ne trebaju spašavati firmu kojoj su uvalili obavezu njegovog financiranja.
  Ovako će (opet) radnici na ulicu a političari u predizbornu kampanju. Novi direktor je već odlučio što će - sačuvati barem svoju rit.

 • Twixer
  Twixer 17:15 2.4.2017.

  Egsistencija radnika nije uopce ugrozena jer postoji ogroman manjak gradjevinskih radnika i u HR i u EU.

  Ugrozena je egzistencija nesposobne uprave koji nitko ne treba.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve