Podravka prodaje sve što donosi gubitak, pa i Studenu

Autor: Božica Babić , 21. lipanj 2013. u 08:35
Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić/PIXSELL

Daljnjim restrukturiranjem u idućih 15 mjeseci u koprivničkoj tvrtki računaju na 200 milijuna kuna dodatne operativne dobiti.

Nadzorni odbor Podravke birat će ravnopravno svi dioničari, Uprava u sljedećih pet godina može temeljni kapital povećati za 50 posto izdavanjem novog paketa dionica, a do kraja srpnja bit će definiran program izlaska iz proizvodnje pića, pekarskog i zamrznutog asortimana.

Najvažniji su to zaključci s glavne skupštine koprivničke prehrambene tvrtke održane u četvrtak."Odlukom o ravnopravnom statusu dioničara ukida se dosadašnja praksa da država samoinicijativno imenuje NO izvan sjednica glavne skupštine", rekao je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić. Ocijenio je kako će odmicanje politike od izbora nadzornika donijeti stabilnost na kojoj će Podravka profitirati. Skupština je u četvrtak iz temeljnog kapitala, smanjivanjem nominalne cijene dionice sa 300 na 200 kuna, pokrila gubitak od 542 milijuna kuna nagomilan u nekoliko proteklih godina, uglavnom zbog afere Spice. Temeljni kapital Podravke tako sada iznosi 1,08 milijardi kuna.

Istodobno je Upravi otvorila mogućnost da uz suglasnost NO-a u idućih pet godina može jednokratno ili kroz više paketa izdati nove dionice u vrijednosti koja ne prelazi polovicu nominalnog iznosa temeljnog kapitala u trenutku ponude dionica. "Godišnji prihod pekarskog segmenta ne prelazi 14 milijuna kuna, a taj mikroprogram, poput pića i zamrznutih proizvoda, Podravku je sputavao da se aktivnije bavi asortimanom koji tvrtki donosi siguran profit", objasnio je Mršić zašto je Uprava odlučila za ta tri proizvodna segmenta potražiti kupce. Opovrgnuo je tvrdnje da se o prodaji već razgovaralo s Agrokorom. "S Agrokorom, posebno s Konzumom, dobro surađujemo, no prodaja pića, pekarstva i zamrznutog programa bit će obavljena javnim natječajem", najavio je Mršić.

Izlazak iz programa pića, pekarskih proizvoda i zamrznutog asortimana trebao bi pozitivno utjecati na Podravkinu operativnu dobit (EBITDA), i to za oko 30 milijuna kuna na godišnjoj razini. Velika očekivanja Mršić ima i od mjera daljnjeg restrukturiranja, usvojenih upravo u četvrtak. Iz tvrtke su programom zbrinjavanja otišla 564 radnika, idućih 15 mjeseci provodit će se projekt administrativne izvrsnosti te optimizacija portfelja i radnog kapitala (zaliha), što će u konačnici, najavio je, rezultirati s ukupno 200 milijuna kuna dodatne operativne dobiti. Predsjednik Nadzornog odbora Podravke Dubravko Štimac ocijenio je  da je Podravka tvrtka koja i te kako može rasti, no da bi se to dogodilo, nužna je veća interna efikasnost. Najavio je da će nadzornici u sljedećem razdoblju "ustrajati na daljnjem čišćenju bilance i isključivanju iz portfelja svih dijelova kompanije koji bilježe gubitak i time u razvoju koče uspješne Podravkine brendove".

Dobra prilika

Mirovinci čekaju na izmjene zakona 

"Podravka ima potencijala i može biti zanimljiva svim investitorima", diplomatskim rječnikom odgovorio je predsjednik Uprave PBZ-CO-a Dubravko Štimac na izravan upit hoće li se društvo koje on vodi aktivnije uključiti u kupnju dionica kad koprivnička prehrambena kompanija krene u novu rundu dokapitalizacije. Štimac očekuje da će novi zakonski okvir, čija je izrada u finalnoj fazi, fondovima sadašnji limit od 10 posto udjela u nekoj tvrtki podignuti na 15-20 posto jer, ističe, "to je nužno zbog okolnosti u kojima se radi".        

Komentari (9)
Pogledajte sve

Milijun svjetlosnih godina je ovo daleko od istine.

Pa Studena nije bolja od Jamnice dobra je limun voda ovo drugo i nije

Studena je bolja od Jamnice no Agrokor joj neda na police. Trebalo je stiskati Agrokor i Olgicu Spevec. Ovo je linija manjeg otpora.


Koji genijalni potezi jednog politicara – komesara partije.

Podrsku mu daje genijalni predsjednik Nadzornog odbora, gosp Stimac koji je kao clan Nadzornog odbora Dalekovoda skupa sa jos dvojicom iz Mirovinskih fondova u roku od dvije godine tvrtku odveo u predstecaj i pritom sveli ulaganje Fondova sa 100% gubitkom (ulozili 150M kuna, izgubili 150M kuna

Po zakonu vjerojatnosti negdje im se mora posrećiti s ulaganjem, možda to bude baš ovdje? [emo_smijeh]

New Report

Close