Podravka gradi tvornicu u Africi

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2015. u 10:06
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Izgradnja tvornice u Tanzaniji predstavlja investiciju započetu u 2015. te se njezin dovršetak očekuje krajem 2015. odnosno početkom 2016. godine.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga ovoga je tjedna odobrila Podravki jedinstveni prospekt u vezi javne ponude i uvrštenja dionica na uređeno tržište najviše do 1,7 milijuna novih redovnih dionica.

Kako piše tportal, ono što je zanimljivo u Podravkinom prospektu je investicijski ciklus u vrijednosti od više od pola milijarde kuna. Najveći dio tog iznosa odnosi se na Podravkinu stratešku investiciju: izgradnju nove Belupove tvornice krutih i polukrutih lijekova. Ulaganje je vrijedno 390 milijuna kuna, a u kompaniji očekuju da će im Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odobriti kredit od 304 milijuna kuna za tu namjenu dok će ostatak namaknuti iz mase prikupljene dokapitalizacijom.

Kako nadalje piše tportal, bitno manja, ali svakako interesantna jest investicija u izgradnju tvornice u Tanzaniji:

"Izgradnja tvornice u Tanzaniji predstavlja investiciju započetu u 2015. te se njezin dovršetak očekuje krajem 2015. odnosno početkom 2016. godine. Investicija se odnosi na izgradnju građevinskog objekta i kupnju tehnološke i ostale opreme te će se istom omogućiti širenje baze proizvodnih kapaciteta – u kategoriji Podravka jela i dodataka jelima – te ulazak na nova tržišta zemalja Afrike. Projektna dokumentacija trenutačno je u izradi. Ulaganje u iznosu od 26 milijuna kuna Podravka namjerava financirati kombinacijom vlastitih sredstava i kredita", piše se u prospektu.

Komentari (6)
Pogledajte sve

koliko vidim, tanzanija je pretežno poljoprivredna zemlja, možda bi tvornica koristila tamošnje poljoprivredne sirovine a gotove proizvode planira izvoziti? jer ne vidim logiku kome bi tamo oni to prodavali.

usput, jadno je od poslovno.hr-a da zanimljive stvari iz prospekta podravke prenosa sa tportala umjesto da njihovi novinari to proanaliziraju. tko je tu poslovni portal (i novine), tportal ili oni?

Ma kakva tvornica? U drzavi gdje GDP per capita 500 usd? Doduse PPP je ipak visi. Pa taj narod je tamo uglavnom gladan, a da ne spominjemo losu poslovnu klimu i makroekonomsku nestabilnost. Al gladan raw hrane, a ne juha iz vrecice i vegete po 10 eura kg.

Tamo se idu crpiti rudna bogatstva i vaditi dijamanti, a ne proizvoditi dodatci jelima?! Mislim mozda neki manji pogon ima smisla, al ici na tako saturirano i siromasno trziste kao potpuno nepoznat brand je gubljenje vremena. Za takvo sto trebaju i vrijeme i znacajna ulaganja, a toga u Koprivnici ocito nema. Ili ima, za ovakve gluposti.

Ako stvarno grade tvornicu onda je OK! Ali možda grade uz tvornicu sebi i apartmane sa jakuzijima!

Trzista nesvrstanih zemalja su trzista gdje mozes imati rast od 20-30% godisnje. u Sloveniji i ex-YU gdje ZITO prodaje ako imas rast od 3% si super sretan

New Report

Close