Plan Đure Đakovića: prihod 700 milijuna kuna, polovica izvozom

Autor: Suzana Varošanec , 01. veljača 2016. u 14:31
Đuro Đaković Holding proizvodi i tenk M84/Željko Lukunić/PIXSELL

Prije samo tri godine izvoz je sudjelovao sa skromnih 8% u ukupnom prihodu Grupe Đuro Đaković.

Metalski div Đuro Đaković, pod snažnim utjecajem restrukturiranja i s ugovorenim poslovima na početku ove godine u vrijednosti 575 milijuna kuna, ili 131 posto više nego lani, ulazi u fazu pozitivnog poslovanja. Pokazuje to plan poslovanja za 2016. godinu, čije je ciljeve u objavi za medije preko Zagrebačke burze predstavio predsjednik Uprave Tomislav Mazal.

Time se potvrđuje kraj gubitaškog radoblja, pa se neto dobit predviđa u iznosu od 11,3 milijuna kuna. Tomislav Mazal u pogledu ostvarenja nema nikakvih dvojbi, iako ističe da se plan razlikuje u odnosu na dugoročni jer značajni ugovori iz segmenta obrane nisu planirani u istom opsegu, i to zbog velikih vremenskih pomaka u odlučivanju potencijalnih kupaca na inozemnim natječajima velike vrijednosti. Nagađa se da je riječ o više stotina milijuna kuna.  

 

575milijuna

kuna ugovorenih poslova imaju na početku ove godine

"Proces restrukturiranja je iza nas te su tijekom 2015. ostvareni planirani ciljevi određeni strategijom i restrukturiranjem za razdoblje 2015.-2019. Nemamo razloga sumnjati u ostvarenje plana poslovanja za 2016.", poručuje Mazal, ističući u prilog tome trenutačnu razinu ugovorenosti poslova i njihovu profitabilnost, popunjenost kapaciteta te potencijal u aktivnim ponudama. Godišnji prihodi planirani su u visini 700 milijuna kuna, s time da bi ih polovicu ostvarili izvozom. A prije samo tri godine izvoz je sudjelovao sa skromnih osam posto u ukupnom prihodu Grupe Đuro Đaković, koja činjenicu da je na početku velikog ulaznog vala duguje provedenom restrukturiranju.

To stavlja tu dionicu dodatno u fokus investitora. I dosad je, naime, pozitivno stršila na Zagrebačkoj burzi, a sad Uprava tvrdi da očekuje pune učinke restruktriranja. No, što se lanjskog nerevediranog rezultata tiče, zabilježili su oko 60 milijuna kuna gubitaka, od čega otpremnine i plaće u otkaznim rokovima iznose 15,4 milijuna kuna, gubici na ugovorima s kraja 2013. daljnjih 10,6 mil. kn, nedovoljno iskorišteni kapaciteti Specijalnih vozila još 17 mil. kn, dok su ih negativne proizvodne kalkulacije u programima koji su lani restrukturirani stajale oko 21 milijun kuna. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

pretpostavljam da od tog plana neće biti ništa ako gdin Mazalo dobije otkaz po političkoj liniji.

samo totalno neinformirana budalasta osoba kupila bi dionice drustva gdje je vecinski vlasnik drzava, i to Hrvatska Drzava. Velika je dilema zasto nasa drzava jos uvijek posjeduje firme koje se natjecu na liberaliziranim otvorenim trzistima, zasto posjeduje toliko zemlje, stanova, zgrada…npr. zasto Grad Zagreb ili grad Rijeka posjeduju poslovno prostore u centru…s kojim ciljem i s kojom dugorocnom svrhom? To su pravi ostaci komunizma. Odlaze neki Hrvati iz komunizma ali ne odlazi komunizam iz glava nekih Hrvata…nikako…

država ide u rezanje potrošnje, a pred svjetskim gospodarstvima nadvija se oblak nove krize….očekivati pojačana ulaganja u kupnju oružja u takvim uvjetima je iluzija, tj. kupovat će se oružje, da, ali američko i rusko oružje jer oni diktiraju uvjete!

A gdje je nestalo 170 milijuna kn , to ne govoris Tomislave?

New Report

Close