PIK Vinkovci su za prošlu godinu iskazali gubitak od 442,2 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. srpanj 2018. u 08:43
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa PIK Vinkovci je lani ostvarila ukupne prihode u iznosu od 457,9 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 838,6 milijuna kuna.

PIK Vinkovci su za prošlu godinu iskazali gubitak od 442,2 milijuna kuna, a Vupik 255,4 milijuna kuna prije oporezivanja, pokazuju podaci iz revidiranih financijskih izvješća tih tvrtki objavljeni na Zagrebačkoj burzi, a i kod tih je tvrtki gubitak ponajprije rezultat knjiženja rezervacija za jamstva koje su te tvrtke dale Agrokoru i njegovim povezanim društvima.

PIK Vinkovci s gubitkom od 442 milijuna kuna 

Gubitak PIK Vinkovci u prošloj je godini iznosio 442,2 milijuna kuna, što je i dvostruko više od 211,2 milijuna kuna gubitka iz 2016. godine. 

Tako je gubitak PIK-a Vinkovci u prošloj godini bio veći od ukupnih prihoda te tvrtke, koji su iznosili 428,75 milijuna kuna, što je oko sto milijuna kuna manje od prihoda iz 2016. godine, kada su iznosili 530,8 milijuna kuna.

Na taj su pad ponajprije utjecali prihodi od prodaje koji su također bili oko sto milijuna kuna manji nego godinu ranije, u 2017. godini iznosili su 397,7 milijuna kuna, a u 2016. godini 496,2 milijuna kuna.

Ukupni su, pak, rashodi porasli sa 741,9 milijuna kuna u 2016. na 871 milijun kuna u prošloj godini.

Podaci iz revizorskog izvješća, koje je obavila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC), pokazuju da je ukupan iznos obveza u kojima je PIK Vinkovci nastupio u svojstvu jamca iznosio 25,77 milijardi kuna, a  da je prema izglasanoj nagodbi vinkovačka tvrtka uknjižila jamstva u iznosu od 186,4 milijuna kuna prema raspodjeli utvrđenoj po EPM modelu (Entity Priority Model). EPM pojednostavljeno predstavlja vodopad analizu za utvrđivanje povrata vjerovnika. 

Ukupni knjiženi iznos jamstava 186,4 milijuna kuna odnosi se na obveze za jamstva nastala prije izvanredne uprave. Po EPM modelu, na jamstva po roll up (SPFA) kreditu tvrtki je raspoređen iznos od 127,6 milijuna kuna, ali se ukupan iznos jamstava umanjuje za obveze po iskorištenom dijelu kredita, koji još nije otplaćen. Stanje obveza po SPFA kreditu na dan 20. lipnja ove godine iznosilo je 193,8 milijuna kuna te tvrtka nije u obvezi izvršiti rezerviranja po SPFA kreditu, bilješka je iz revizorskog izvješća.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa PIK Vinkovci je lani ostvarila ukupne prihode u iznosu od 457,9 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 838,6 milijuna kuna. 

Ostvareni gubitak u 2017. godini iznosi 380,69 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Vupik s gubitkom od 255 milijuna kuna

Vupik za prošlu godinu iskazuje gubitak od 255,4 milijuna kuna u odnosu na gubitak od 50,9 milijuna kuna iskazan u 2016. godini.

Ukupni prihodi Vupika u prošloj su godini iznosili 389,1 milijun kuna i manji su za 7,7 posto. 

Prihodi od prodaje lani su smanjeni za 9,5 posto u odnosu na 2016. i iznosili su 329,1 milijuna kuna, što uprava vukovarske tvrtke ponajprije objašnjava smanjenjem opsega kreditiranja u segmentu kooperacijske proizvodnje te padu prihoda od prodaje vina uslijed prelaska na konsignacijsko poslovanje s Konzumom.

Ukupni rashodi Vupika lani su iznosili 644,4 milijuna kuna i povećani su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 36,3 posto.

Podaci iz revizorskog izvješća PwC-a, pokazuju da je ukupan iznos obveza u kojima je Vupik nastupio u svojstvu jamca iznosio 25,26 milijardi kuna, a da je prema izglasanoj nagodbi vukovarska tvrtka uknjižila jamstva u iznosu od 282 milijuna kuna prema raspodjeli utvrđenoj po EPM modelu. 

Od ukupno knjiženog iznosa jamstava, 230,3 milijuna kuna odnosi se na obveze za jamstva nastala prije izvanredne uprave, dok se 51,7 milijuna kuna odnosi na jamstva po SPFA kreditu ugovorenom od strane izvanredne uprave. Po EPM modelu, na jamstva po SPFA kreditu je raspoređen iznos od 67,1 milijun kuna, ali se ukupan iznos jamstava umanjuje za obveze po iskorištenom dijelu kredita, koji još nije otplaćen.

U izvješću se navodi i kako je Vupik lani proizveo 14,27 milijuna litara mlijeka, realizirano je 4,21 milijuna litara vina, 1,02 milijuna kilograma tovne junadi, 13,12 milijuna kilograma tovnih svinja, proizvedeno 1,14 milijuna kilograma grožđa, te se obrađuje 6.719 hektara poljoprivrednih površina.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, grupa Vupik je lani iskazala gubitak od 264,2 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 81,8 milijuna kuna. Ukupni prihodi grupe Vupik iznosili su 389,1 milijun kuna i smanjeni su 7,7 posto, dok su ukupni rashodi grupe u prošloj godini iznosili 654,3 milijuna kuna i prema godini ranije su porasli 38,4 posto.

Uprave i PIK-a Vinkovci i Vupika u prijedlogu odluka o pokriću gubitaka iz prošle godine, koje su upućene glavnim skupštinama, navode kako gubitak zbog visine ne može u cijelosti biti pokriven iz kapitala niti će biti pokriven iz budućeg poslovanja. Nakon pravomoćnosti nagodbe društvo neće nastaviti s poslovanjem već će ono biti preneseno na novoosnovano društvo, navodi se.

Od tvrtki iz sastava Agrokora koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi krajem prošlog tjedna revidirana financijska izvješća za prošlu godinu su objavili Jamnica, Ledo, Zvijezda i Žitnjak, danas PIK Vinkovci i Vupik, a izvješća još trebaju objaviti Belje i Tisak. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mene samo zanima kako je BElje pod Todorićem uvijek poslovalo u minusu, sad odjednom radi u plusu?
Da li je netko kuhao knjige? Ministarstvo financija porezna?
Zar nije država godišnje tom Todoriću daval 60-100 miliona kuna poticaja i otpisivala svojedobno dugove te stala na njegovu stranu- Linić konkretno kod obveze za preuzimanje isto kao i Plenković sad kod nagodbe?
Nakon toga isto to poduzeće jamči za isti taj agrokor od čega ostali dioničari nemaju nikakvu korist i firma premda dobro posluje propada? Prvo je bila priča nedamo zemlju Rusima sad I’m se navedeno gura u ruke?
Tko tu koga? Znamo koliki je % EBITDA to nam Operuško javlja, ali mene zanima kolika je nečija provizija?

Koliko košta sreća ovog naroda da budemo vlasnici jedinog što nam je ostalo?
Koliku je netko proviziju uzeo? Tko je novi Sanader?
Kolika god bila dao Bog da ju potroši na tablete, ne za sebe nego za svoju djecu jer je hrpu tuđe uništio!

New Report

Close