Petrokemijin gubitak 54,8 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2013. u 12:18
PIXSELL

Zbog manje prodaje došlo je do povećanja fiksnih troškova po jedinici proizvoda i gubitka u tromjesečnom poslovanju, a dodatni negativan učinak na poslovanje imali su i izdaci za godišnji remont postrojenja

Kutinska Petrokemija u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 54,8 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 3,1 milijun kuna, podaci su iz financijskog izvješća Petrokemije.

Ukupni su prihodi u prvom tromjesečju ostvareni u iznosu od 597,6 milijuna kuna i manji su za 17,6 posto, dok su istodobno ukupni rashodi smanjeni za 10,4 posto, na 652,4 milijuna kuna.

Glavninu tog dispariteta generiralo je manje ostvarenje prodaje na domaćem i regionalnom tržištu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za proljetnu sjetvu, navodi se u izvješću.

Zbog manje prodaje došlo je do povećanja fiksnih troškova po jedinici proizvoda i gubitka u tromjesečnom poslovanju, a dodatni negativan učinak na poslovanje imali su i izdaci za godišnji remont postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva, koji je izveden tijekom siječnja te utjecaj dijela prenesenih zaliha iz 2012.

Prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 590,5 milijuna kuna i manji su za 16,6 posto. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu manji za 25,8 posto, a prihodi od izvoza za 9,7 posto.

Poslovni su rashodi Petrokemije u prvom tromjesečju smanjeni za 10,8 posto, na 638,1 milijun kuna, što iz Petrokemije objašnjavaju manjim količinama prodaje i nižim prosječnim ulaznim cijenama sirovina.

Ostvaren je blagi pad nabavnih cijena svih ključnih sirovina, a kod prirodnog plina je ta pojava bila i nešto izraženija, navode iz Petrokemije uz podataka da je ostvarena nabavna cijena plina u prvom kvartalu ove godine, nakon dugog razdoblja stalnog trenda rasta, niža za 13 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. No, napominje se i kako je ta cijena plina još uvijek 25,5 posto viša u odnosu na isto razdoblje 2011.

U prvom je tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine kutinska tvrtka ostvarila veću proizvodnju gnojiva za 3,6 posto, i to najvećim dijelom zbog pripreme proljetne sezone nakon uspješnog remonta postrojenja u siječnju. Tako je proizvodnja mineralnih gnojiva u prvom tromjesečju iznosila 245,4 tisuće tona.

Prodaja mineralnih gnojiva u prva je tri mjeseca iznosila 218,4 tisuće tona i smanjena je za 15,5 posto.

Ostvarene investicije u prvom tromjesečju iznose 37,3 milijuna, što je 23,6 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Unatoč ograničenim izvorima financiranja u 2013. povećana je razina investiranja u odnosu na prethodne godine, najvećim dijelom u projekte zaštite okoliša u skladu s normama EU, a riječ je o investicijama na postrojenjima za proizvodnju dušične kiseline i uree.

Grupa Petrokemija u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila gubitak od 56,3 milijuna kuna.

Komentari (6)
Pogledajte sve

žalosno, jako žalosno.

Sve dionice MIROVINSKIH FONDOVA su loše u prvom tromjesječju…..
Dionice fondova velikih banaka , isto tako…..

ništa nova. sve očekivano.a da će jednom sa ovom kemijom krenuti na bolje .. hoće i tada će gospodim bloger doći na svoje i biti u pravu. do tada pušionica.

bit će stanova po Londonima

New Report

Close