Petrokemiji zeleno svjetlo za povećanje kapitala

Autor: Ana Blašković , 12. svibanj 2013. u 22:01
O cijeni novih dionica još se razgovara

Odluka o dokapitalizaciji u kojoj će sudjelovati država je navodno donesena, a interes su iskazali i mirovinski fondovi.

Nakon što je početkom prošlog tjedna Uprava Petrokemije pozvala dioničare da iskažu indikativni interes hoće li sudjelovati u povećanju kapitala, u petak se na tržištu pronijela vijest da je država definitivno dala zeleno svjetlo za dokapitalizaciju.

U njoj će navodno sudjelovati i sama država, a ozbiljno se računa i na potporu obveznih mirovinskih fondova kao najjačih institucionalnih ulagača. Službene potvrde o sudjelovanju mirovinskih fondova u dokapitalizaciji kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva u petak nije bilo. Petrokemija namjerava prikupiti između 150 i 200 milijuna kuna kapitala za proces restrukturiranja, a ovisno o interesu dioničara formirat će se i cijena po kojoj će se ona provesti. U pregovorima s mirovinskim fondovima spominjao se iznos blizak trenutnim tržišnim valuacijama, između 220 i 230 kuna, a naši sugovornici iz krugova mirovinskih fondova kažu da bi to i bilo realno. Upravo će o cijeni ovisiti konačnih interes mirovinaca jer su se neki 'opekli' na Dalekovodu pa ne žele da nakon ulaska u Petrokemiju iz ormara izađu neugodna iznenađenja, neslužbeno se doznaje.Trenutačni odnos snaga je takav da država vuče konce jer drži više od polovice dionica, dok mirovinski fondovi imaju nešto manje od 15 posto.

Premda se donedavno iz Vlade najavljivala privatizacija Petrokemije do kraja godine, Banski dvori poručili su da još nije odlučeno kako će se država postaviti. Naši sugovornici kažu da nema puno smisla da dioničari ulaze u Petrokemiju po previsokoj cijeni budući da nijednom od postojećih vlasnika ionako ne bi pao udio u kompaniji. U slučaju da Vlada kalkulira s potencijalnim strateškim partnerom, visoka cijena u dokapitalizaciji investitoru bi podigla ljestvicu za kasniji ulazak. O mogućim imenima, doduše, samo se nagađa, pri čemu se najčešće spominje austrijski proizvođač umjetnih gnojiva Borealis. Petrokemija u petak nije zabilježila veći interes ulagača na Zagrebačkoj burzi. Cijena dionici Petrokemije pala je do kraja dana za 2 posto te je kraj trgovanja dočekala na razini od 225,31 kunu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close