‘Odluka o Petrokemiji je neozbiljna i neodgovorna’

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2016. u 12:29
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon jučerašnje odluke Vlade da se Petrokemija obriše s popisa poduzeća od posebnog interesa za RH, oglasili su se sindikat EKN-a Petrokemije, sindikat DEMOS-HUS-a Petrokemije i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije

'Dopis smo danas uputili predsjedniku Vlade RH, podpredsjednicima Vlade RH, Ministru gospodarstva RH, Klubovima zastupnika hrvatskoga sabora, sindikatu EKN-a Hrvatske, Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata hrvatske i Savezu samostalnih sindikata Hrvatske', navode potpisnici dopisa kojega prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

obraćamo Vam se nakon jučerašnje Odluke Vlade RH o brisanju Petrokemije d.d. s popisa poduzeća od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Smatramo da je spomenuta Odluka i neozbiljna i neodgovorna.

Neozbiljno je ovako važnu odluku donijeti na telefonskoj sjednici bez temeljite analize njezinih mogućih posljedica i bez ikakve mogućnosti za raspravu i iznošenje argumentiranih primjedbi od bilo koga. Podsjećamo da je Vlada RH prije nekoliko tjedana najavila analizu poslovanja društava koje ima u vlasništvu. Tu analizu, na žalost, nitko nije vidio ako uopće i postoji, a o analizi mogućih posljedica po ukupnu hrvatsku ekonomiju da i ne govorimo.

Neodgovorno je donositi ovakovu odluku bez da se s tom odlukom i njezinim mogućim implikacijama upoznaju barem zastupnici u Hrvatskome saboru. Prema nama dostupnim informacijama ogromna većina zastupnika nije znala za donošenje ovakove odluke.

Podsjećamo Vas sve na činjenicu da su sindikati i branitelji Petrokemije aktivno surađivali s raznim Vladama RH nastojeći očuvati proizvodnju koja je ne samo od posebnog interesa za RH već, po našem mišljenju, i od strateškog interesa za sve građane. Nemoguće je, naime, razložno odvojiti proizvodnju u Kutini od strateškog interesa svake normalne države da svojim građanima osigura neovisnost u proizvodnji hrane.

Hrvatska poljoprivreda, devastirana kakva je danas, bez Petrokemije može samo potpuno nestati izlažući nas sve skupa još većoj ovisnosti o uvozu hrane. Sve Vlade su uvijek isticale značaj izvozno orijentirane industrije u razvoju hrvatskog gospodarstva pa Vas podsjećamo da Petrokemija izvozi na najzahtjevnija tržišta oko 70% svoje proizvodnje te se uvijek nalazi između drugog i petog mjesta najvećih hrvatskih izvoznika.

Čak četvrtina željezničkog prometa u RH rezultat je rada Petrokemije baš kao i trećina ukupne potrošnje plina u državi. Značaj za Grad Kutinu i Sisačko-moslavačku županiju nije valjda ni potrebno posebno pojašnjavati. Vrijednost i značaj postojećih postrojenja, instaliranih kapaciteta, akumuliranih stručnih i vrlo specifičnih znanja i vještina kao i tržišnog potencijala i brenda trebalo bi u svakoj ozbiljnoj i odgovornoj analizi posebno vrednovati.

Sindikati i branitelji Petrokemije svjesni su situacije u kojoj se tvrtka nalazi, svjesni su i stanja državnih financija. Spremni smo surađivati i aktivno sudjelovati u svim procesima koji će uslijediti, ali nikada nećemo prihvatiti ništa što bi moglo dovesti u pitanje radna mjesta i proizvodnju od iznimnog značaja za hrvatsku poljoprivredu, transport, energetiku i sveukupno hrvatsko gospodarstvo – što god Vi o tome mislili".

Komentari (4)
Pogledajte sve

U Lijepoj našoj svi su pametni! A obrazovni prosjek !? Akademici, ekonomski analitičari, gospodarski stratezi, Vlade, ministri, političari na svim razinama samo mudro klimaju glavom. Misliš razumiju oni, kad ono mućak. Govore ni sami ne znajući što. predlažu, kritiziraju, kažu da ne znaju ali misle, zamislite misle, misle da to treba napraviti tako. Bubaju i ostaju živi. A Lijepa naša do potonula do grla. Pa kao je to moguće kad smo u Lijepoj našoj svi tako pametni. Nemate vi pojma gospodo i drugovi, ( da se slučajno neko ne uvrijedi ) nemate vi pojma o ničemu, a posebno ne o Petrokemiji iz Kutine.
Neki sebe smatrajući posebnim govorahu da u Petokemiju “ulazi plin a izlaze granulice “, neki o njoj važno zbore, a da nemaju pojma ni gdje je Kutina, a kamoli što je to Petrokemija.
Pričate gospodo / drugovi da je to gubitaš čije gubitle plaćaju porezni obveznici. E gospodo / drugovi nije to tako. Nije Petrokemija nikad pa nadam se ni danas bila ka primjerice neke državne tvrtke da mjesečno iz proračuna traži za plaće radnika. Svoje dubioze, dubioze svojih uprava, dubioze svojih vlada Petrokemija je rješavala vlastitim zaduživanjem jedući vlastitu supstancu. Neki će reći, a tolike dokapitalizacije, a ja ču reći, a četri ratne godine davanja, praktički bez povrata ili olakšice Lijepe naše, a plinski profit u INI i na koncu vrijednost društva početkom 90 tih od gotovo dvije milijarde kuna.
Ali pustimo to. Što bi ste gospodo / drugovi rekli da je to proizvodni kompleks sa tehnologijama još uvijek u svijetu primjerenog softwarea. Tek nešto lošiji hardware ali to su samo “kante”. Rekli bi ste mi da sam lud, vjerovatno i jesam kad čitam i slušam “pametovanje” o Petrokemiji, ali je ono sa softwareom istina pa što god vi mislili. Kompleks je to sazdan od nekoliko ozbiljnih pogona čijim tehnologijama, tehnologija jedne nuklearke nije ni do koljena. Tehnologije su to koje idu uz bok danas najmodernijim tehnologijama u proizvodnji naftnih derivata bez obzira na svoju vremešnost. Jer da ponovim, software je ono što drži ovaj kompleks, a hardware, pa samo malo više pameti i novca i sve “kante” mogu biti nove.
I danas da smo svoji, da nismo ovako jadni, dan ne služimo i pužemo, u pravoj poštenoj prodaji taj kompleks bi vrijedio barem 300 milijuna eura. A Perokemiina “dobra pozicija” na svjetskom tržištu gdje se bez posebnog napora može istržiti milijun tona gnojiva godišnje ( tradicija je to preko 40 godina ) bez obzira na gibanje cijena vrijedi godišnje između 410 i 430 miljuna eura ukupnog prihoda. A predsjednik vlade traži nekakvih 200 milijuna eura. Nema pojma u što se se sa svojim ministrima i savjetnicima upustio. Kako stvari stoje, a već dugo tako stoje ( da ne bude zabune i u prethodnim vladama bilo je sličnih ideja ) no brzo se od njih odustalo. Jer okolo su ne ulagaći ne kupci no “vuci” koji Petrokemiju žele zgrabiti, izraubati i vratiti nam je. Ne govorim napamet. Pet godina raubanja sa mnimalnim ulaganjem u održavanje opreme “vucima” može donijeto pedesetak miljuna eura dobiti, preuzeto tržište, a nakon toga evo vam Kutinčani “železje” pa po malo “secite i prodajte”
I zato ovaj puta sam, jer vrijeme je za zajedništvo pod svaku cijenu, uz sindikate i branitelje i sve što su napisali. Nedajte “dečki” Petrokemiju. Ova Vlada kao i one prije ju samo može pokloniti.
Pa oko imaju …. neka ju za jednu kunu poklone gradu Kutini. U gradu i u Petrokemiji još uvijek ima sasvim dovoljno pameti i struke da mogu Petrokemiju restrukturirati i voditi razvojno i pozitivno.

socijalizam je još u glavama mnogih i bit će dok država sve plača a vođe sindikata ne vide zlo onako kako treba i ne objasne sebi i radnicima da se u privatizacije mora ići .Sindikalni vođe brane neobranjivo i tvrde
da na državnim jaslama nema višak ljudi umjesto da se s problemom uhvate u koštac i naprave restrukturiranje.

Naravno da nisu za privatizaciju, da se ne bi izgubila stečena prava, naravno koja plačaju porezni obveznici RH dok tvrtka propada i iz godine u godinu niže gubitke.
Sramota.

lp

New Report

Close