Ništa od IPO-a Jadrana, ali dionice moraju hitno na ZSE

Crikvenički hotelijer podiže se nakon izlaska iz stečaja Crikvenički hotelijer podiže se nakon izlaska iz stečaja

Iz CERP-a ističu da prijedlog Uprave o IPO-u neće biti na dnevnom redu, a model privatizacije još se razmatra.

Uoči današnje skupštine dioničara hotelske tvrtke Jadran Crikvenica tamošnji mali dioničari okupljeni u Udrugu vjerovnika bivših radnika Jadrana reagiraju zabrinuti skorim pokretanjem procesa inicijalne javne ponude dionica, koji u okviru financijskog izvješća za 2016. najavljuje uprava Jadrana.

Od većinskog vlasnika Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) traže da se izjasni ima li Uprava suglasnost države za takve planove, budući da nije bilo službenih promjena ranijih odluka Centra za restrukturiranje i prodaju, koje su za tog hotelijera predviđale klasičan model privatizacije putem otvorenog javnog natječaja.

Otkup vlastitih dionica
Ono što male dioničare-radnike, sa 6-postotnim udjelom u vlasničkoj strukturi, posebno muči jest činjenica da još uvijek nije provedena ni odluka s lanjske skupštine dioničara da se dionice tvrtke nominalne vrijednosti 10 kuna uvrste na Zagrebačku burzu, kako bi njima konačno mogli trgovati. Stoga su negativno dočekali i zahtjev uprave da skupština  odobri otkup vlastitih dionica u njima spornom cjenovnom rasponu od 2 do 10 kuna.

 

10 kuna

nominalna je vrijednost dionica tvrtka

Tako širok cjenovni raspon po njima otvara prostor budućim zloupotrebama i "torbarenju". Nema potrebe, ističe predstavnik radnika dioničara Mario Vukelić, ni da Jadran otkupljuje vlastite dionice u iznosu većem od onog koji je potreban za rješavanje svih pravnih pitanja proizišlih iz ugovora s Veneto bankom u prosincu 2016. o rješavanju duga od 4,65 milijuna kuna. Prijedlog uprave je, pak, da se Jadranu dopusti da stjecanje do ukupno 10 posto vlastitih dionica. Iz CERP-a uvjeravaju da mali dioničari ne moraju brinuti, jer prijedlog Uprave o incijalnoj javnoj ponudi dionica (IPO-u) neće biti razmatran na skupštini.

Staničić stiže u upravu?
Najbolji model odabira strateškog partnera i jačanja uskoro će biti definiran, a trenutno se, kažu, proučavaju pripremljeni prijedlozi. Jedno od otvorenih pitanja navodno je razmatranje treba li temeljni kapital povećati ili pak smanjiti, jer iz pojedinih ministarstava, navodno, procjenjuju da je u stečaju temeljni kapital nerealno procijenjen na 490 milijuna kuna, što u uvjetima kada objekti zahtijevaju velika ulaganja odbija potencijalne partnere.

No, što se tiče uvrštenja dionice u kotaciju Zagrebačke burze, predstavnici države na skupštini će zatražiti očitovanje uprave, jer, ističu, bilo je dovoljno vremena od prošle redovite skupštine da se obave sve pripreme za izlazak Jadrana na burzu. Otkup dionica Jadran bi, dodaju, uslijedio po okončanju tog koraka. Na skupštini se očekuje i zeleno svjetlo za promjenu članova u Nadzornom odboru, a iz Crikvenice se čuju špekulacije da bi na čelo Uprave trebao doći nekadašnji direktor opatijskog LRH Kristjan Staničić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve