Nijemci i Francuzi otimaju se za kolica i mješalice iz Donjeg Miholjca

Autor: Ivana Barišić/VL , 30. lipanj 2014. u 12:57
Josip Markovac, generalni direktor Altrad Limexa, pohvalio se da je lani prebačen zacrtani plan/Davor Javorović/PIXSELL

Altrad je preuzeo Limex 2010. i od tada im raste broj zaposlenih i prihod, koji je lani dosegao 104,3 milijuna kuna.

Iako je posljednji bicikl iz ove tvornice izišao prije 15 godina, u Hrvatskoj, Limex iz Donjeg Miholjca i dalje pamte po njima.

Kod europskih kupaca, pak, dvojbe nema jer je ova tvrtka uvijek slovila za najvećeg proizvođača mješalica i građevinskih kolica. Kriza koja je pokosila građevinski sektor, Limex kao dio metaloprerađivačke industrije je bacila na koljena. Završili su u stečaju prije šest godina. Priliku za novi početak pružili su im upravo njihovi do tada najveći konkurenti, oni s kojima su se sukobljavali na europskom tržištu – francuska grupa Altrad. Preuzeli su ih 2010. godine i od tada im promet, ali i broj zaposlenih raste, trenutno ih je 183.

Prošlu su godinu zaključili s ukupno 104,3 milijuna kuna prihoda. To je samo jedan od razloga zašto su ove godine nagrađeni i Zlatnom kunom Hrvatske gospodarske komore."Prvi puta, od početka krize, primjećujemo kako je došlo do određenih pozitivnih pomaka na zapadnim, ali podjednako i na istočnim tržištima, jer izvozimo u 28 zemalja, a najviše u Njemačku, Rumunjsku, Francusku, Rusiju, Ukrajinu. U Hrvatskoj, na žalost, kao i u zemljama bivše Jugoslavije takvih pomaka za sada nema", kaže Josip Markovac, generalni direktor miholjačkog Altrad Limexa.Radničke plaće se ovdje nisu smanjivale, a prosječna iznosi 3900 kuna.

 

400tisuća

kolica ove će godine prodati Limexovci

Lani je prvi puta isplaćena i božićnica u iznosu od 2000 kuna. Zacrtani financijski plan je prebačen. Ove će godine Limexovci prodati 40.000 mješalica i oko 400.000 kolica. "Kod kolica smo negdje na oko 50 posto kapaciteta u odnosu na 2008. godinu koja nam je ubilježena kao najbolja jer smo tada prodali 800.000 kolica i 165.000 mješalica. S kolicima je lakše jer ona kao proizvod nisu usmjerena toliko na građevinski sektor dok su mješalice isključivo namjenjene njima. No, na to sve gledamo kao dodatnu šansu", optimističan je Markovac kojemu su francuski vlasnici dali odriješene ruke glede prodaje i proizvodnje.

Altrad grupu trenutno čini 95 tvrtki, broj im se udvosturčio u pet godina, a na tržištu ostvaruju oko 900 milijuna eura prometa. Francuzi slove kao svjetski prvaci u proizvodnji miješalica, a najveći su europski proizvođači profesionalnih građevinskih skela i kolica."Našli smo se unutar jedne nove grupe gdje više nemamo vanjsku konkurenciju, ali je imamo unutar Altrada. Naime, osim nas ima još desetak tvornica mješalica u Europi", napominje Markovac.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kreće se pomalo na mnogim frontovima!

Mjesto gdje se okreće nooovaac
Donji Mihoooljaac 🙂

[emo_palacg]

New Report

Close