Ni negativan predznak prihoda nije srušio Inu s trona

Autor: Darko Bičak , 26. kolovoz 2015. u 15:14
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U TOP 10 tvrtki u Hrvatskoj polovica je iz energetskog sektora, prošlogodišnji viceprvak je Hrvatska elektroprivreda koja je, padu prihoda unatoč, ostvarila atraktivnih 1,22 milijardi kuna dobiti.

Energetski sektor je svugdje u u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, među najuspješnijem segmentima ukupnog gospodarstva, što je najbolje vidljivo analiziraju li se službeni podaci o ostvarenom prihodu i dobiti. Promatraju li se samo tvrtke s najvećim prihodom, prema podacima Bisnodea, u Top 10 tvrtki u našoj zemlji njih čak pet dolazi iz energetskog sektora, a i Hrvatski telekom koji se nalazi na 5. mjestu se u zadnje vrijeme bavi i energetikom. Najuspješnija energetska, a i hrvatska tvrtka generalno, po prihodu je naftna industrija Ina koja je u 2014. godini imala prihod od 25,44 milijarde kuna.

To je bilo 4,3 posto manje nego u godini prije. Dobit je iznosila 631,34 milijuna kuna, a što je bio značajno poboljšanje jer je u godini prije zabilježen gubitak. Tvrtka je krajem 2014. imala 8147 zaposlenih, a što je također stavlja u sam vrh među poslovnim subjektima u Hrvatskoj. Na trećem mjestu ukupne ljestvice i drugi među energetskim tvrtkama je HEP koji je imao prihod od 11,43 milijarde kuna ili 16,5 posto manje nego u godini prije. No, usprkos padu prihoda, HEP se može pohvaliti s vrlo atraktivnom dobiti od čak 1,22 milijarde kuna, a što je 63 posto više nego u 2013. godini. Tvrtka kćer Hrvatske elektroprivrede, HEP – Operator distribucijskog sustava (ODS) je zasebno treća energetska i četvrta po veličini tvrtka u našoj zemlji. HEP ODS je lani imao prihod od 7,06 milijardi kuna, a što predstavlja rast od gotovo 38 posto. Dobit od 620 milijuna kuna je bila 5,3 posto veća nego u godini prije. Ova tvrtka je i najveća članica HEP-a s više od 7500 zaposlenih.

Novi igrač

Hrvatski telekom je ušao na tržište električne energije, pa iako ta kompanija ne ostvaruje značajniji dio svojeg ukupnog prihoda teškog 6,28 milijardi kuna, te ga ipak možemo smatrati igračem u tom sektoru. HT-u je lani prihod pao 5,7 posto, a dobit za 21 posto, no i takva je i dalje među najvećima u zemlji s iznosom od 1,13 milijardi kuna. Ovaj telekomunikacijski operater, koji i prodaje struju, imao je 4728 zaposlenih. Za razliku od HT-a, Petrol je u potpunosti energetska tvrtka koja se se u Hrvatskoj bavi samo gorivom, a u matičnoj Sloveniji i distribucijom električne energije.

Petrolu je lani prihod porastao za 17,1 posto na 5,15 milijardi kuna uz dobit od 37,6 milijuna kuna, a što je bio rast od 173 posto. Ova tvrtka ima 716 zaposlenih, a da imaju ozbiljnih planova na hrvatskom tržištu i u budućnosti, govori i činjenica da se završava njihov novi poslovni neboder u Otoku u Novom Zagrebu. Naredna po veličini prihoda je još jedna članica HEP grupe i to HEP Proizvodnja s prihodom nešto manjim od četiri milijarde kuna (3,97 mrld). Ovakav rezultat predstavlja pad od 19,1 posto, ali im je zato dobit od 915 milijuna kuna bila 54 posto veća nego lani.

 

22 posto

pao je lani prihod Croduxa u vlasništvu Ivana Čermaka.

Ova HEP-ova članica imala je lani 2166 zaposlenih. Značajne energetske tvrtke su i Prvo plinarsko društvo (PPD) koje se bavi primarno distribucijom plina, a koje je s prihodom od 2,88 milijardi kuna zauzelo 15. mjesto na ljestvici najvećih hrvatskih kompanija. PPD-u je u 2014. prihod rastao 217 posto, a dobit od 128,7 milijuna kuna je bila 75,6 posto veća nego u godini prije. Tvrtka, jedna od rijetkih koja ima sjedište izvan Zagreba i to u Vukovaru, zapošljava 51 radnika. Odmah iza njih dolaze Crodux derivati u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka. Radi se uglavnom o kapacitetima, benzinske crpke i prateća infrastruktura, koje je Čermak kupio od OMV-a kada se ova austrijska tvrtka povlačila s maloprodajnog tržišta u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini.

Izvozne uzdanice

Crodux je lani imao prihod od 2,88 milijardi kuna, a što je bio pad od gotovo 22% u odnosu na godinu prije. Isto tako im je pala i dobit i to za 26,8 posto s ostvarenih 15,6 milijuna kuna. Energetske tvrtke spadaju i među najveće izvoznike, a prvo mjesto na ljestvici svih izvoznika i ovdje drži Ina s izvozom vrijednim 7,68 milijardi kuna. Takva realizacija na inozemnom tržištu je bila 7,7 posto manja nego u godini prije. Na 10. mjestu ljestvice izvoznika je Petrol čiji je izvoz u protekloj godini bio vrijedan nešto manje od 730 milijuna kuna.

Odmah iza njega je HEP s izvozom od 723,2 milijuna kuna. Na 15. mjestu izvoznika je i ENI koji je zajedničko poduzeće Ine i talijanskog partnera Agipa, a koje se bavi vađenjem plina iz sjevernog Jadrana. Energetskih kompanija ima i na listi najbrže rastućih hrvatskih tvrtki pa je tako članica Agrokora, Agrokor-energija lani ostvarila prihod od 118,5 milijuna kuna, a što je bio rast od statistički fascinantnih 10.675 posto. Tvrtka je krajem 204. godine imala 28 zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close