Mobis preko Velike Britanije izvozi stare mobitele u Tanzaniju

Autor: Bernard Ivezić , 30. siječanj 2013. u 22:01
Naš najveći distributer mobitela preko Britanaca u velikom biznisu/FOTOLIA

Ističu da prihod ostvaruju suradnjom s britanskim CMR-om i drugim partnerima, bez subvencija Fonda za zaštitu okoliša.

Ako ste novom internetskom servisu za reciklažu mobitela Fonebanku prodali svoju staru Nokiju 5800 za 200 kuna, BlackBerry 8520 Curve za 328 kuna ili iPhone4 za 960 kuna, niste samo zaradili i pomogli očuvanju okoliša nego ste poduprli i novi izvozni biznis koji buja u Hrvatskoj. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Fonebank, naime, izvozi stare mobitele preko Velike Britanije u Tanzaniju i druge afričke, ali i latinoameričke i azijske zemlje.Servis Fonebank pokrenuo je najveći distributer mobitela u Hrvatskoj, zagrebački Mobis, čija je tvrtka kćer Mobis electronic servisni centar ugovorila stratešku suradnju s britanskom tvrtkom Corporate Mobile Recycling. Britanski partner ima uhodanu mrežu u devet europskih zemalja i mjesečno otkupi više od 80.000 mobitela.

Britancima vrata Balkana
Željko Pavlaković, direktor Mobis electronic servisnoga centra, ističe da su prije tu mogućnost nudili isključivo tvrtkama, a sada stare mobitele otkupljuju i od građana, kojima novac isplaćuju na tekuće račune i žiroračun."Prihod u tom segmentu ostvaruje se isključivo kroz suradnju s britanskim CMR-om i drugim reciklažnim partnerima, odnosno nemamo subvenciju od hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost", kaže Pavlaković. Dodaje da je cijeli posao dio ekološke akcije Mobisa, ali i obaveza koju tvrtka ima u zbrinjavanju starih mobitela prema normi ISO 14001 i direktivama proizvođača koje zastupa, kao što su Nokija, Alcatel, Emporia, LG i Panasonic.U Hrvatskoj građani u ovom trenutku koriste više od šest milijuna mobitela. Pavlaković tvrdi da se godišnje zbrine tek nekoliko desetaka tisuća mobitela. Ostali završe u smeću, bivaju preprodani ili ih građani koriste kao rezervne uređaje. Zato, objašnjava, sad slijedi prva faza razvoja tržišta reciklaže mobitela, gdje se građani moraju riješiti uređaja starijih od pet godina, za koje mogu dobiti simboličan iznos."Na zapadu je taj problem već riješen i građani sada prodaju godinu-dvije stare pametne mobitele i dobivaju dobar novac kojim odmah mogu kupiti noviji model, praktički bez dodatnoga ulaganja", kaže Pavlaković.Direktor marketinga britanskog CMR-a Olly Tagg kaže da hrvatsko tržište vide kao vrata za širenje operacija u Srbiju, BiH i druge balkanske zemlje, koje imaju visok rast broja mobilnih korisnika i  visoku razinu prodaje novih gadgeta.

Staro za novo
"Poslovi reciklaže i otkupa starih uređaja postali su vrlo važan segment poslovanja operatera i trgovaca u zapadnoj Europi te kroz mrežu partnera u regiji želimo tu poslovnu praksu prenijeti u Hrvatsku i susjedne države", objašnjava Tagg. Ističe da je važan dio tog procesa preprodaja mobilnih uređaja u Afriku, Latinsku Ameriku i Aziju. Upravo to utječe na činjenicu da su u Velikoj Britaniji lani tvrtke iz sektora reciklaže mobitela rasle u prosjeku više od 25 posto. "Prosječan kupac u Tanzaniji više cijeni rabljeni, ali dobar model Nokije ili BlackBerryja, koji su tamo statusni simbol, nego potpuno nov uređaj  manje poznatog proizvođača", tvrdi Tagg. Pavlaković kaže da na cijenu otkupa utječu cijene na svjetskom tržištu. "Dugo se već bavimo ovim poslom, pa tako poslovnim korisnicima T-Mobilea otkupljujemo stare mobitele u zamjenu za podmirenje računa u HT-u ili kupnju novih mobitela u njihovoj ponudi, a sad i korisnicima Fonebanka nudimo i popust na kupnju novog mobitela u Mobisu", zaključuje Pavlaković.

Komentirajte prvi

New Report

Close