Među 500 najvećih obiteljskih tvrtki u svijetu je i jedna hrvatska tvrtka

Autor: Poslovni.hr , 12. svibanj 2015. u 11:53
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Indeks rangira najveće obiteljske tvrtke u svijetu, javne i privatne.

U suradnji s revizorsko-konzultantskom tvrtkom EY, Centar za obiteljske tvrtke Sveučilišta St. Gallen u Švicarskoj objavio je globalni indeks obiteljskih tvrtki. Indeks rangira najveće obiteljske tvrtke u svijetu, javne i privatne, te demonstrira njihovu impresivnu ekonomsku moć i važnost uloge koju obiteljske tvrtke imaju u današnjem globalnom gospodarstvu.

Kumulativno, njihovi prihodi su u globalnom BDP-u 2013. godine sudjelovali sa 6,5 trilijuna dolara – više nego što su francusko i njemačko gospodarstvo doprinijeli zajedno, dok su iste godine te obiteljske tvrtke zaposlile 20,9 milijuna ljudi. Indeks obuhvaća 500 najvećih obiteljskih tvrtki diljem svijeta, a uključuje i Agrokor, koji se nalazi na 272. mjestu, kao jedina tvrtka na listi iz naše regije.

Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska komentira:

„Kao što se zna, većina obiteljskih kompanija ne preživi prvu generaciju, a još manje ih preživi drugu. Naša istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih karika u uspjehu obiteljskih tvrtki jasan proces izbora nasljednika. Pritom uspješne obiteljske tvrtke gledaju na to kao dugoročan i stalan proces, a ne kao krajnju točku. Bit će zanimljivo vidjeti kako će naše obiteljske tvrtke pristupiti tom procesu s obzirom da ih većinom vodi prva generacija osnivača. Vani nas obitelji traže pomoć pri sastavljanju takozvanog „obiteljskog ustava“ kojim rješavaju odnose unutar obitelji i pristup vođenju poslovanja, ali ovdje još nismo dobili takav zahtjev.“

Činjenica da je više od 40% spomenutih tvrtki u obiteljskom vlasništvu barem tri generacije, pokazuje koliko su one uspješne u ovim procesima i vođenju biznisa.

Cjelokupna lista i detalji indeksa mogu se naći na internet stranici www.familybusinessindex.com.

Komentari (2)
Pogledajte sve

svi smo mi ivičina obitelj, i idemo s njim kroz život, jedino se on vozi

tvrtka todija – obiteljska??? može biti ali obiteljska svih Hrvata čija imovina poklonjen asposobnom todiju!!! sumnjam da bi na zapadu prodavao i karanfile a kamoli neštointelektualnije![emo_smijesak]

New Report

Close