Lenac s rekordnom dobiti u zadnjih 5 godina, ali bez dividende

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Redovna Glavna skupština dioničara Brodogradilišta Viktor Lenac za prošlogodišnje poslovanje zakazana je za 20. kolovoza, kad će prema predloženom dnevnom redu dioničari odlučivati i o prijedlogu odluke o upotrebi pozamašnog iznosa lanjske neto dobiti.

Naime, utvrđeni pozitivni rezultat poslovanja u 2017.Lenca iznosi 37 mil. kuna, što se i navodi u sklopu prijedloga odluke za njegovu upotrebu u pozivu za skupštinu Lenca koji je objavljen danas preko Zagrebačke burze, pa time ovaj škver ostvaruje rekordnu razinu neto dobiti u razdoblju od npr. zadnjih 5 godina poslovanja.
No, kako Uprava sad predlaže da se cjelokupni iznos neto dobiti ostvarene u prošloj godini rasporedi u zadržanu dobit, kao najizglednije proizlazi da će doći do raskida s dvogodišnjom praksom isplata dividende dioničarima: naime, za 2016. po odluci skupštine dioničarima je isplaćen iznos od 1,45 mil. kuna, što daje 0,09 kn dividende po dionici, dok je iz dobiti ostvarene poslovanjem u 2015. koja je iznosila 25,92 mil. kn, za dividendu dioničarima raspoređeno čak 11,99 milijuna kuna, ili 0,75 kn po dionici.
U godinama koje su, pak, tome prethodile, odnosno za poslovanje Lenca u 2013. i u 2014., po odlukama skupština dioničara nije se isplaćivala dividenda, a razlog tome po svemu sudeći vezan je uz činjenicu da je tadašnje pozitivno poslovanje rezultiralo sa skromnim razinama dobiti poslije oporezivanja, što je u 2013. iznosilo oko 420 tisuća kuna te i u 2014. slično, tj. oko 479 tisuća kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve