Končarov sustav novo srce Gradske plinare Zagreb-Opskrba

Autor: PROMO , 26. studeni 2013. u 22:00
Zagrebački opskrbljivač plinom odnedavno posluje pomoću inovativne tehnologije

Naš najveći opskrbljivač plina odnedavno posluje pomoću inovativne tehnologije.

Zagrebački Končar nedavno je zagrebačkoj tvrtki Gradska plinara – opskrba isporučio sustav za upravljanje količinama prirodnog plina.

Radi se o kompleksnom informacijskom sustavu koji bi zagrebačkom opskrbljivaču plinom i voditelju bilančne skupine – trebao omogućiti da u potpunosti obavlja svoju funkciju u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske. Pojednostavljeno rečeno, Končarov sustav objedinjuje sve procese vezane za upravljanje količinama plina s korisničkim funkcionalnostima koje zahtijeva optimalno odvijanje poslovnih procesa kompanije. Ovo nije prvi put da Končar koristi sličnu tehnologiju u implementaciji komercijalnih tržišnih sustava. Primjer je sustav za upravljanje plinskim transportnim kapacitetima koji je bio projektiran za operatora transportnog sustava RH – Plinacro, a karakteristika sustava isporučenog Gradskoj plinari – opskrbi je i mogućnost integracije s nekim drugim Končarovim informacijskim sustavima, prvenstveno poznatim kompanijinim rješenjima SCADA sustava.

Kako objašnjava Dalibor Sever iz KONČAR – Inženjeringa za energetiku i transport, za uspješnu proizvodnju ovog sustava ključan je bio široki spektar različitih znanja i kompetencija koje Končarevi stručnjaci posjeduju. "Sustav je realiziran kao distribuirana web aplikacija koja omogućuje konkurentan rad većeg broja korisnika. Osnovne tehnološke prednosti ovakvog sustava su trajna dostupnost, visoka pouzdanost i performanse te fleksibilnost i skalabilnost. Veliko iskustvo naših inženjera omogućilo je sinergiju tehnologije korištene u izradi navedenog sustava te nužno potrebnog znanja iz područja energetike, u ovom slučaju vezano uz prirodni plin. To je u konačnici rezultiralo implementacijom sveobuhvatnog složenog ekspertnog sustava koji objedinjuje sve ključne poslovne tržišne funkcije upotpunjene tehnološkim matematičkim modelima korištenima primjerice za planiranje i prognoziranje potrošnje prirodnog plina", kaže Sever.

Sustav je projektiran u skladu sa paradigmom usluga orijentirane arhitekture (SOA – eng. Service Oriented Architecture). Sastoji se od relacijske baze podataka, aplikacijskog poslužitelja, grafičkog korisničkog, sučelja i aplikacijskih adaptera prema ostalim sustavima (vanjskim i postojećim internim). Prednosti takvih sustava uključuju usklađivanje informatičkog sustava i poslovanja na svim razinama te maksimalno iskorištenje postojećih informatičkih resursa. Također, sustav je moguće povezati sa ostalim postojećim i novim informacijskim sustavima u okolini korištenjem tzv. aplikacijskih adaptera. Svi moduli sustava su opcionalni prilikom implementacije, ali u isto vrijeme i potpuno integrirani te nadogradivi za sva proširenja koja će nastati prilagodbom sustava, bez obzira radi li se o specifičnim funkcijama traženim od strane krajnjih korisnika.

Upravo zbog toga, za vjerovati je da će u budućnosti sustav biti nadograđen novim funkcijama koje nisu obuhvaćene originalnim rješenjem. "Cjelokupna priprema projekta, izrada funkcijske specifikacije te razvojne aktivnosti i implementacija produkcijskog sustava odrađena je unutar ugovornih rokova, što je trajalo oko godinu dana. To naravno ne bi bilo moguće bez iznimnog angažmana ključnih korisnika te nadzora projekta iz GPZ-opskrbe, koji su nam bili na raspolaganju čitavo vrijeme trajanja projekta", rekao je Dalibor Sever.

New Report

Close