Končar opremio HEP-ovu trafostanicu od 62 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 04. svibanj 2016. u 09:40
Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a/Jurica Galoić/PIXSELL

Ovaj pogon upravlja opskrbom struje za 30 do 60 tisuća ljudi u Zagrebu.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) investicala je 62 milijuna kuna u novu trafostanicu na zagrebačkoj Ferenčici koja je puštena u rad jučer. Kako je pojasnio Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a, ovo je samo dio njihovih ukupnih ulaganja koja bi ove godine u Zagrebu trebala dosegnuti 154 milijuna kuna, a na razini države gotovo milijardu kuna.

Na svečanosti otvaranja trafostanice govorio je i ministar gospodarstva Tomislav Panenić koji je istaknuo da je HEP izvrsno posložen vertikalni sustav koji omogućuje velike investicije.  "Kada bi na taj način bila posložena Ina i neke druge tvrtke, koje bi u Hrvatskoj ulagale u svim svojim segmentima, mislim da bi naš investicijski potencijal bio puno većži i da bi rast BDP-a bio puno veći od onog koji nam prognozira Europska komisija", kazao je Panenić.

Dodao je da kako ova trafostanica na najbolji primjer pokazuje kako se može sinergijom domaćih tvrtki, prije svega državnih HEP-a i Končara, ostvariti velika investicija i pokrenuti gospodarstvo. Nova trafostanica, kako pojašnjavaju u HEP-u, važna je zbog energetske stabilnosti glavnog grada. Postojeći objekt, koji je arhitektonski napravljen kao suvremena poslovna zgrada, zamijenjuje pet dosadašnjih malih trafostanica u tom dijelu, a rok uporabe joj je 50 godina.  Trenutno strujom opskrbljuje 30 tisuća, a ima kapacitet za 60 tisuća. Nije nevažno da upravlja strujom i za industrijske i poslovne kapacitete na području Pešćenice, Žitnjaka i Radničke ceste.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

žali bože države gdje se ministar pojavljuje na otvorenju jedne gradske trafostanice …investicija manja od 10mil €

New Report

Close