Jadrankamen u stečaju grca od posla, traže nove klesare

Autor: Suzana Varošanec , 01. travanj 2014. u 22:01
Sa 90 broj radnika povećali na 130, a trebaju ih još/ Boris Šćitar/VLM/PIXSELL

Narudžbe im stalno rastu, i za izvoz, i za domaće građevine, prelaze na rad u dvije smjene.

Jadrankamen je lani ostvario gotovo 10 milijuna kuna profita, a iz slobodnih sredstava radnicima je isplaćeno dva milijuna kuna neisplaćenih plaća prije stečaja, pa su dosad namirili trećinu svojih tražbina.

Dobro se odvijaju i pripreme za izlazak iz stečaja, konkretnije, pregovori o nacrtu stečajnog plana. Dvije godine prošlo je od otvaranja stečaja zbog 215 milijuna kuna dugova, cijelu su prošlu godinu radili bez potresa, što im je donijelo povjerenje kupaca, kao i vjerovnika, koji su uvjereni u dugoročnu održivost njihova poslovanja. 

Teško do radnika
Jadrankamen je u rukama vjerovnika, a na splitskom Trgovačkom sudu stečaj vodi stečajna upravitelja Anči Bašić. Poslovanje uspješno razvija, pa se može reći da neslavna vlasnička epizoda s Brunom Orešarom nije Jadrankamen koštala tržišta. Štoviše, poslovanje je u stečaju stabilizirano i slijedi novi poslovni uzlet, posebice u svjetlu mogućega relativno brzog izlaska iz stečaja. Potrebe za novim radnicima opet su aktualne, i to zbog kontinuirana porasta posla, no tu je i problem.

"Za novim klesarima traje prava potraga. Jadrankamen u stečaju, unatoč gospodarskoj krizi, nastavlja tradiciju kamenarstva i zbog povećana obujma posla traži nove klesare, no to nije lak zadatak", izjavio je za Poslovni dnevnik Marino Kaštelan, općinski načelnik Pučišća, ujedno predsjednik Odbora vjerovnika Jadrankamena."Ne znam odakle sve ne stižu nove narudžbe, od stranih tržišta nadalje, a Jadrankamen se u cijelosti vratio i na hrvatsko tržište", kaže Kaštelan potvrdivši da s dosadašnjega jednosmjenskog rada prelaze na rad u dvije smjene. U potrazi za novim radnicima posreduje i Zavod za zapošljavanje u Supetru, gdje bilježe 29 nezaposlenih klesara. Na poziv Jadrankamena svima da dođu na razgovor odazvala su se petorica, a na kraju su angažirana tek trojica koji su iskazali volju raditi. S obzirom na veliku nezaposlenost, taj slučaj govori da u nas ništa nije crno-bijelo, kaže Kaštelan, koji u Odboru vjerovnika zastupa tražbine dobavljača i Općine (naknade za eksploataciju).

Tu su i predstavnici zaposlenika, države, Erste banke i Centar banke te dobavljača. Sjednice su učestale, dosad ih je bilo 11, što svjedoči o konstruktivnom pristupu, tipičnom kod svih vjerovnika Jadrankamena. Erste banka, primjerice, utjecala je na to da leasing kuće ne preuzmu strojeve, bez kojih ne bi bilo nastavka proizvodnje. Pomogla je da se taj dug reprogramira, a četiri milijuna lani je uplaćeno za pretvaranje operativnoga u financijski leasing. Nakon Orešarova vlasničkog debakla ne samo da je pučiška tvrtka stavljena pod stečajnu upravu, nego se od posla ne može obraniti: narudžbe su u stalnom porastu, kako one za izvoz, tako i za domaće građevine. Prati to i rast broja zaposlenih, s početnih 90 radnika u stečaju na današnjih 130, a trebat će ih sve više. 

Novi Pevec 
Jadrankamen je tako postao novi fenomen na tragu Pevecova primjera i potvrda stečajnog plana koji omogućuje restrukturiranje, kao i brzi izlazak iz stečaja. Neki smatraju kako je slučaj iz Pučišća potencijalno jači od Pevecova jer je riječ o proizvodnoj tvrtki. No, da je u stečaju završila po novom stečajnom zakonu čekala bi je likvidacija i rasprodaja imovine, naravno uz uvjet da restrukturiranje ne bi provela u predstečaju. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Jadrankamen- klasična priča ……. iscijeđena tvrtka od strane svih……
padaju u nesvijest od posla…… A GDJE JE NOVAC ????
NOvac je isisan od strane Uprave i svih koji su bavili DODATNIM POSLOVIMA
iz posao u toj tvrtki………

HUP predstavlja takve firme. ZOR ih jako muči jer je jako rigidan. Zbilja za povračanje. Gušimose u kvalitetnim i premudrim poduzetnicima i partitokratima.

jadrankamen nije ni trebao ići u stečaj. ali kriminalci koji su bacili oko na milijun m2 zemlje uz more su sve napravili da ga bace u stečaj i jeftino se domognu zemljišta za marinu i hotele.

kako to da je orešar još na slobodi?

Dali rade i oni koji su 2012. izbacivali stečajne upravitelje iz Jadrankamena: – Ivu Bućana i Bašićku.
Sjećam se one slike gdje sindikalac Tonči Drpić s grupom radnika ljulja u automobilu stečajnu upraviteljicu Anči Bašić …

New Report

Close