Izvršni direktor štrajka glađu jer radnici nisu dobili dvije plaće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2020. u 08:09
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Varga je izvršni direktor Itas prvomajske od 1. siječnja ove godine.

Radnicima ivanečke tvornice "Itas prvomajska" dva mjeseca kasne plaće, a račun tvrtke je blokiran, zbog čega izvršni direktor Dragutin Varga štrajka glađu, a u izjavi za Hinu kaže da to čini u interesu radnika i nastavka proizvodnje.

„Štitim interese svojih radnika i zamolio sam ih da me podrže, jer će se firma ugasiti ako proizvodnja stane. Oni me podržavaju i kažu da će raditi i dalje, a meni kažu da pokušam potražiti pomoć od vlade ili ministarstva”, kaže Varga.

Prema informacijama koje iznosi, Itas prvomajska u blokadi je od prošlog tjedna – račun poduzeća najprije je blokirala banka zbog oko 48 tisuća kuna, a nakon toga i komunalno poduzeće koje je obračunalo kamate od 2012. sve do ove godine, u iznosu od 418 tisuća kuna.

Varga je izvršni direktor Itas prvomajske od 1. siječnja ove godine. Firma se prema njegovim riječima u problemima našla zbog toga što prošle godine nije radila punim kapacitetom.

"Manjkalo je posla, ali nije se za njim išlo i to se odrazilo na likvidnost. Potvrda toga da se moglo je činjenica da smo za mjesec dana uspjeli nabaviti više posla, i to za strane partnere, nego u zadnja četiri mjeseca prošle godine", kaže Varga.

Horvat: Problemi nisu nepremostivi

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je pak u četvrtak kako će u sljedećih nekoliko dana analizirati probleme s kojima se Itas suočava te je uvjeren kako će ih ta tvrtka uspjeti prebroditi. 

"Uzet ću malo vremena u sljedećih nekoliko dana i analizirati o kakvim se točno problemima radi", rekao je Horvat odgovarajući prije sjednice Vlade na novinarsko pitanje o Varginu štrajku glađu. 

Podsjetio je da je u toj tvrtki bio prije otprilike šest mjeseci, kada je na pragu bila "dobra ideja o proizvodnji punionica za električna vozila".

"Sa slovenskim partnerom ta je proizvodnja krenula i uvjeren sam da će se nastaviti i da će ITAS uspjeti prebroditi ove probleme koji, prema informacijama koje imam, nisu nepremostive prirode", kazao je Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close