Imunološki s najgorim mogućim mišljenjem revizora

Autor: Suzana Varošanec , 30. studeni 2017. u 07:52
Nisu se provodile odluke Vlade iz 2015./Marko Prpić/PIXSELL

Kumulirani gubitak na kraju 2016. iznosi 100,9 mil. kuna, traži se budući model funkcioniranja.

Nakon nekoliko promjena Uprave i Nadzornog odbora, kao i kulminacije upravljačke krize zbog čega je došlo do intervencije suda u postavljanje Uprave sa zadatkom da obavlja samo nužne poslove, Imunološki zavod dobio je i rijetko viđeno najgore moguće revizorsko mišljenje.

Tiče se financijskih izvještaja za 2016., a riječ je o suzdržanosti od mišljenja, što znači da iz revidirane dokumentacije nije bilo moguće donijeti nikakav sud. Kako se to doista rijetko zbiva, pitanje je što slijedi nakon glavne poruke revizorske tvrtke RSM Croatia upućene dioničarima Imunološkog zavoda. Nemogućnost da pribave dokaze na kojima se temelji revizijsko mišljenje, naime, naročito se tiče odluka koje su nužan preduvjet za mogući nastavak neograničenog poslovanja društva.

Stoga je revizor i zaključio "da ne može i ne izražava mišljenje o financijskim izvještajima za 2016." U sklopu Nacrta revizorskog izvješća s tim je bio upoznat i bivši direktor Imunološkog Bojan Benko, koji je potpisao godišnje izvješće, ali svojim potpisom nije usvojio i GFI, ni odobrio njihovo izdavanje, i to iako je smatrao da su točni i realno prikazuju poslovnu situaciju, tvrdi revizor.

Od devet razloga koje je pritom naveo Benko, dio njih vezan je uz nedonošenje nužnih političkih odluka o budućnosti Zavoda. On smatra da je najveći propust to što odluke Vlade iz 2015. nisu provedene, iz čega proizlaze i neuređeni odnosi između dioničkog društva i javne ustanove. Bivši direktor navodi i da je tvrtkom upravljao šest mjeseci u 2017. kad je riješio 3 blokade računa i neka založna prava te je u suradnji s javnom ustanovom ostvareno 7 mil. kn prihoda.

Zatvorena su potraživanja J&T banke te je skinuto njeno založno pravo nad nekretninama u Brezju i zgradi u Rockefellerevoj 10, a značajno smanjen dug prema HPB-u. Kumulirani gubitak na kraju 2016. iznosi 100,9 mil. kn. Izvještaje je potpisao i odobrio novi direktor dr. Dubravko Kičić, predsjednik Uprave i izvršni direktor BioCentra, čiji je zadatak do kraja travnja 2018. osigurati kontinuitet djelatnosti kako bi se dogovorio model budućeg funkcioniranja Imunološkog zavoda. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gdje politika uđe sreće nema! Neprofesionalan članak!

New Report

Close