Impol uskoro pokreće proizvodnju u Šibeniku i na jesen kreće s novim zapošljavanjem

Autor: Suzana Varošanec , 19. lipanj 2016. u 10:07
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Cilj je što prije i kvalitetnije sanirati postrojenje valjaonice nakon požara.

Slovenski aluminijaš Impol s proizvodnjom u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, dugoročno planira milijardu eura godišnjeg prihoda, a u 2016. i znatan rast: prihod koji premašuje 600 milijuna eura te neto dobit od 19 milijuna eura, najavio je direktor Impola Jernej Čokl.

Uključuje to i plan za šibenski TLM Aluminium, u čijem je stečaju odlukom skupštine vjerovnika Impol-TLM odnedavno u zakupu angažiravši 290 radnika obnovio proizvodnju, ali je zbog požara u valjaonici nastavlja smanjenim opsegom. Svoje proizvodne aktivnosti stoga slovenska tvrtka nastavlja pojačanim radom u valjaonicama u Slovenskoj Bistrici i Sevojnu, dok će u Austriji i Italiji kupovati dio toplo valjanih proizvoda. Tako će dok ne završi remont postrojenja u Šibeniku zaokružiti proizvodnju i u valjaonici traka i limova, kao i u valjaonici folija. Potvrdio nam je to Tomaž Smolar, direktor Impolove Valjaonice u Sloveniji, ujedno direktor tvrtke Impol-TLM zadužen za šibensku valjaonicu.

U prvoj fazi, doznajemo, cilj je što prije i kvalitetnije sanirati postrojenje nakon požara, što kane obaviti u suradnji s dobavljačima rezervnih dijelova i opreme iz Europe. Neovisno o požaru, naime, kaže, predviđena su bila ulaganja jer je riječ o opremi iz 2000. koja nije sukladna zahtjevima suvremene proizvodnje. Nakon sanacije slijede daljnja ulaganja u modernizaciju, dok 290 radnika koje je ovaj zakupac angažirao nastavljaju raditi, a bit će uključeni i u poslove remonta.

"Očekujemo da ćemo proizvodnju u Šibeniku uspostaviti do kraja kolovoza, pa se na jesen očekuje i novo zapošljavanje", kaže Slomar, dodajući da će valjaonici hladno valjanih proizvoda trebati dobro održavanje, što upućuje i na potrebu za ulaganjem u njezinu potpunu funkcionlanost. Doznajemo da se odvijaju i razgovori između predstavnika Impola i najvećeg njemačkog proizvođača toplo valjanih strojeva. U toj suradnji Impol razmatra budući razvoj i ulaganja.

Što se Šibenika tiče, nakon planiranih 110 tisuća tona za 2017., cilj je i u Šibeniku ubrzani rast proizvodnje, i to na 150 tisuća tona hladno valjanih proizvoda te 200 tisuća tona toplo valjanih, a nakon 2020. očekuju se ubrzana ulaganja na toplovaljačkom postrojenju. Sam ugovor o zakupu izvršava se uredno, potvrđuje se u izvješću stečajnog upravitelja. Impolovo najvažnije tržište ostaje Europa, posebno Njemačka. Tvrtka trenutačno zapošljava 2140 ljudi, a uz povećanje broja zaposlenih u Šibeniku, planira i nova radna mjesta u Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close