Hrvatska gotovo udvostručila izvoz u Rusiju

Autor: Božica Babić , 01. listopad 2012. u 14:09
Izvoz u Rusiju na godišnjoj razini je porastao 91 posto, na 1,86 milijardi kuna/PXL

Metalni otpad, umjetna gnojiva, drvo, koža, krzno i ribe hrvatski su izvozni šampioni

Metalni otpad, drvo, umjetna gnojiva, koža i krzno te ribe, mala su skupina proizvoda koji su za prvih osam mjeseci 2012. jedini osvjetlali sliku nacionalnog gospodarstva u vanjskotrgovinskom poslovanju. Izvoz metalnog otpada, uz rast od 5,5 posto u odnosu na trgovanje u istom razdoblju prošle godine, donio je 1,44 milijarde kuna, dok je na uvoz tog artikla potrošeno tek 57 milijuna. I drvari mogu zadovoljno trljati ruke jer su izvozom zaradili sedam puta više nego što je potrošeno na uvoz. Konkretan omjer u ovom segmentu bio je 1,66 milijardi kuna izvoza naspram 229 milijuna kuna uvoza. Izvoz kutinske Petrokemije u visini 1,23 milijarde kuna, iako je ove godine pao na samo 89 posto učinka ostvarenoga lani u istom razdoblju, znatno je jači od uvoza na koji je do kraja kolovoza potrošeno 707 milijuna kuna. Koža i krzno zajedno su kroz izvoz zaradili 567 milijuna kuna, što je gotovo 18 posto više od rezultata iz lanjskog kolovoza.

Hrana pobjednik

Izvoz riba i ribljih prerađevina također nastavlja višegodišnju tradiciju dobrih rezultata. Prodaja ribljega asortimana inozemnim kupcima na kraju kolovoza donijela je 681 milijun kuna, što je rast od 2,6 posto, dok je uvozni trošak iznosio 474 milijuna te je bio 5,4 posto veći u odnosu na prošlogodišnju cijenu uvoza. Prehrambeni asortiman je pomalo neočekivani pobjednik  osmomjesečnog poravnanja podataka iz svih vanjskotrgovinskih poslova hrvatskih poduzetnika, iako još uvijek ostvaruje negativan učinak, iskazan kroz vrlo visoki deficit. Naime, izvoz hrane i živih životinja za osam mjeseci donio je 4,6 milijardi kuna, što je 23,5 posto bolji rezultat od učinka iz kolovoza 2011. Istodobno, na uvoz hrane potrošeno je 7,8 milijardi kuna, odnosno 4,7 posto više nego na kraju kolovoza prošle godine.U ovoj skupini vrlo visok skok bilježi izvoz živih životinja koji je lani donio 98 milijuna kuna, a ove godine čak 253 milijuna. Snažno je rastao i izvoz žitarica, sa 587 na 952 milijuna kuna. Očekivano, i šećer bilježi solidan učinak, sa 389 na 571 milijun kuna. Nakon niza uspješnih godina, gubitnik je duhanski segment, kojemu vrijednost izvoza pada drugi mjesec uzastopno. Na godišnjoj razini izvoz je manji 2,3 posto, pao je na 308 milijuna, a uvoz je rastao 33 posto, na 332 milijuna kuna.

Ruski skok

U mozaiku tržišta na kojima je ostvaren izvrstan uspjeh izdvaja se Rusija. Na godišnjoj razini izvoz je rastao čak 91 posto i iznosi 1,86 milijardi kuna. Druga je Austrija, kamo je prodano proizvoda za 3,29 milijardi kuna, što je 29,6 posto bolji učinak nego lani. Na visoku treću poziciju uvrstila se Crna Gora. Lanjski izvoz do kraja kolovoza na to tržište vrijedio je 411 milijuna kuna, dok je ovogodišnji bio veći od 841 milijun kuna. Trgovanje sa 17 članica EU donijelo bolje rezultate nego lani. Od velikih tržišta minus bilježimo s Italijom, gdje je izvoz pao 14,3 posto.

Obiteljsko zlato

Rasprodaja obiteljskih uspomena
Nemonetarno zlato ove nam je godine postalo top izvozni proizvod. Samo u prvih osam mjeseci Hrvati su ispraznili obiteljske ladice i prodali mnoge uspomene s kojima je u izvoz otpremljeno zlata u vrijednosti 902 milijuna kuna dok je za svih 12 mjeseci 2011. izvozom zlata ostvareno 362 milijuna kuna.      

Komentirajte prvi

New Report

Close