HPB u prvih devet mjeseci s neto dobiti od 73,8 mil. kuna

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Neto dobit Hrvatske poštanske banke na kraju trećeg tromjesečja 2013. godine iznosi 73,8 milijuna kuna i viša je za 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Neto dobit Hrvatske poštanske banke na kraju trećeg tromjesečja 2013. godine iznosi 73,8 milijuna kuna i viša je za 2,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, izvijestili su iz te banke.

Imovina HPB-a porasla je tijekom devet mjeseci 2013. godine 940,7 mil. kuna odnosno 5,5% te krajem rujna iznosi 18 milijardi kuna. Rast aktive ostvaren je najvećim dijelom zahvaljujući rastu kreditne aktivnosti čime HPB nastavlja povećavati tržišni udjel koji je krajem kolovoza (posljednji podaci HNB-a) iznosio 4,5%. 

Bruto kreditni portfelj na kraju trećeg tromjesečja dosegao je 12,6 milijardi kuna nakon rasta od 598,4 milijuna kuna ili 5%. Banka i ove godine ostvaruje značajan rast kreditiranja u segmentima stanovništva i pravnih osoba. Zahvaljujući stalnom poboljšanju ponude krediti stanovništvu porasli su 7,7%, a kao i u prethodne dvije godine naglasak je na stambenim kreditima gdje rast iznosi 11%. Bruto kreditni portfelj pravnih osoba porastao je 5,7%. 

Ukupni depoziti HPB-a porasli su 7,4% te iznose 14,4 milijarde kuna. Uz rast od 400 milijuna kuna depoziti stanovništva dosegli su krajem rujna 8 milijardi kuna, pritom je oročena štednja porasla  6,3%. 

U uvjetima negativnih tržišnih kretanja Banka ostvaruje niže kamatne prihode te niže neto prihode od provizija i naknada, ali su, zahvaljujući nastavku kvalitetnog upravljanja troškovima, sniženi i rashodi. Taj je trend posebno vidljiv u dijelu općih administrativnih troškova koji su sniženi 9,7%.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve