Gubitak Croatia Airlinesa smanjen na 9,9 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2012. u 15:40
PXL

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario operativni dobitak u visini od 2,7 milijuna kuna.

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario operativni dobitak u visini od 2,7 milijuna kuna, no s s financijskim troškovima, odnosno troškovima financiranja flote i troškovima vezanima uz promjene tečaja, krajnji gubitak iznosi 9,9 milijuna kuna, što je 75 posto, odnosno gotovo 30 milijuna kuna manje od gubitka iz istog razdoblja prethodne godine.

Pokazuju to podaci iz konsolidiranog izvješća koje je Croatia Airlines danas dostavio Zagrebačkoj burzi, a u kojem se navodi da su operativni prihodi tog avioprijevoznika porasli u prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani za sedam posto, na 1,31 milijardu kuna, zbog devet posto većih prihoda od putničkog prometa te rasta prihoda od prijevoza tereta za 39 posto.

Operativni troškovi tvrtke istodobno su povećani za 5 posto, na 1,31 milijardu kuna, uslijed rasta troškova letenja, održavanja zrakoplova, usluga putnicima, usluga u zračnom prometu te troškova prodaje i promidžbe.

Iz Croatia Airlinesa pritom naglašavaju negativne efekte cijene mlaznog goriva. Trošak goriva, koji čini 22,8 posto ukupnih operativnih troškova, u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 299,2 milijuna kuna i veći je za 34,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2011.

U razdoblju od siječnja do rujna Croatia Airlines je prevezao 1,55 milijuna putnika ili 4 posto više nego u isto vrijeme lani, pri čemu je, zbog krize, broj prevezenih putnika u domaćem prometu bio u padu za 3 posto, dok je u međunarodnom prometu porastao za 6 posto, zbog rasta prodaje na tržištu Amerike i Australije te tržištima EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close