Gradnja u predstečaju računa na novi zajam do 24 mil. kn

Autor: Suzana Varošanec , 28. prosinac 2017. u 13:36
Gradili i upravnu i proizvodnu zgradu Kandita

Veliki građevinar koji zapošljava više od 400 radnika najavljuje dodatna sredstva kroz novo zaduživanje.

Otvoren je predstečaj nad još jednim velikim građevinarom: Gradnja iz Osijeka s više od 400 radnika, ali za razliku od sličnih slučajeva, sukladno novom zakonu, njezina Uprava planira novo zaduženje radi privremenog financiranja.

Riječ je o iznosu do 24,2 mil. kuna, no tko će kreditirati dužnika, trenutačno je nepoznanica. Proces bi trebao otvoriti i prostor dokapitalizaciji te eventualnom strateškom partnerstvu, uz opciju preoblikovanja u dioničko društvo. Od kraja listopada tvrtki su blokirani svi računi, navodno s više od 100 mil. kn. S otvaranjem predstečaja, pak, manjak likvidnih sredstava iznosi 210 mil. kn.

Do izdavanja Finine Potvrde o blokadi od 19. prosinca neprekidna blokada trajala je 50 dana, a od početka godine dužnik odbija dijalog s predstavnicima Sindikata graditeljstva Hrvatske, doznaje se. Sud je za 27. ožujka sazvao ročište radi ispitivanja tražbina. U prijedlogu plana restrukturiranja navodi se značajan opseg ugovorenih poslova koji iznose 624 mil. kn te predstojeći završetak za njih 62% od 386 mil. kn, uz plan do kraja 2018/2019.

Investitori su tvrtke u državnom vlasništvu, a izvori financiranja osigurani i kroz EU fondove. U cilju završetka poslova Gradnja apelira i na Zagrebačku banku – najvećeg kreditora čiji zajmovi čine više od 90% obveza prema bankama te 62% ukupnih obveza bez uvjetnih tražbina, da se limit za činidbene garancije zadrži na postojećem nivou. "Zaba je ključni vjerovnik i dionik procesa određivanja budućeg poslovanja društva", ističe se u planu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close