FOTO: Otvoren najveći outlet centar u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 21. lipanj 2018. u 16:54
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska je dobila svoj drugi outlet centar, uz postojeći Roses Designer Outlet u Sv. Križu Začretje, i to na vrlo primamljivoj lokaciji uz Ikea centar u Zagrebu, Designer Outlet Croatia koji je najveći u zemlji.

Dizajnerskim outletom upravljat će austrijska konzultantska tvrtka ROS Retail Outlet Shopping, a njihov direktor Thomas Reichenauer je pojasnio da je ovo tek prva faza zajedničkog pothvata tvrtke IKEA Centres i švicarskog Mutschler Outlet Holdinga vrijedna 60 milijuna eura. Ukupno je u Designer Outlet Croatia uloženo 33 milijuna eura. Outlet naselje proteže se na više od 15.000 kvadratnih metara, a izgleda poput malog grada s arhitekturom inspiriranom hrvatskim regijama. Druga faza, odnosno ekstenzija outleta, odvit će se u sljedećih nekoliko godina. Novi outlet trgovački centar će u svojih 75 trgovina, od kojih je trenutno otvoreno njih 50,  sa 100-injak brendova zaposliti oko 400 ljudi. Uz outlet je i 2500 novih parkirnih mjesta za kupce.

Ovaj centar ima velikih prednosti u odnosu na Roses jer se nalazi na periferiji Zagreba, uz prometnicu kojom dnevno prođe više 50 tisuća automobila, a ne škodi niti što je faktički u sklopu robne kuće Ikea čiji kupci će vjerojatno zaviriti i u novi outlet. Vladislav Lalić, direktor Ikea nekretnina za jugoistočnu Europu, kazao je da je u njihovoj robnoj kući u Zagrebu lani bilo oko 1,8 milijun posjetitelja te da je to dobar potencijal i za outlet. Branko Mihajlov, direktor tvrtke  Designer Outlet Croatia, kazao je da je otvaranje ovog centra bilo planirano za 7. lipnja, ali da su zbog sitnijih tehničkih problema u planiranju morali pomaknuti njegovo otvaranje za dva tjedna, a što će im vjerojatno omogućiti da izbjegnu puno "porođajnih" probleme nakon otvaranja.

Hrvatska je imala veliki bum outlet koncepta poslovanja krajem 2008. kada su u samo nekoliko dana otvorena dva velika outlet centra, aktualni Roses, te Outlet Sv. Helena koji je preživio tri godine, a onda sredinom 2012. zatvorio svoja vrata zbog nerentabilnosti. Pusti prostor tog posrnulog outleta u poslovnoj zoni Sv. Ivana Zeline do danas nije našao novu funkciju zbog financijsko-zemljišnih zavrzlama oko precijenjene vrijednosti zemljišta, a spekulira se da vjerovnici traže 40-ak milijuna eura za njega.

Komentirajte prvi

New Report

Close