Ericsson Nikola Tesla proglašen najboljim velikim izvoznikom

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2013. u 10:42
Gordana Kovačević; Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ericsson Nikola Tesla najbolji je veliki hrvatski izvoznik za 2012. godinu, u izboru udruge Hrvatski izvoznici koja danas održava svoju konvenciju.

Ericsson Nikola Tesla najbolji je veliki hrvatski izvoznik za 2012. godinu, u izboru udruge Hrvatski izvoznici koja danas održava svoju konvenciju.

U kategoriji srednjih poduzetnika najboljim izvoznikom proglašen je pulski proizvođač specijalnih cementa Calucem. Najbolji mali izvoznik je Navis Consult iz Rijeke koji se bavi projektiranje i konstruiranjem brodova, a najinovativniji izvoznik je HSTEC iz Zadra, tvrtka za razvoj, projektiranje i proizvodnju precizne visokobrzinske tehnike.

Nagrade su dodijeljene i izvoznicima u zemlje u koje Hrvatska najviše izvozi.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović koji je dodijelio priznanje za najboljeg velikog izvoznika Ericssonu Nikoli Tesli, rekao je kako je poput izvoznika Vlada izabrala teži put izvrsnosti i konkurentnosti.

Dodaje kako mu je drago što na današnjoj konvenciji nitko nije spomenuo tečaj kune čija bi korekcija značila izbor lakšeg puta i koji uglavnom ne završava dobro.

Premijer dodaje da su europske zemlje koje su razvijale konkurentnost, takvu poziciju izgradile na razvoju tehnologije, znanja i fleksibilnim, ali striktnim propisima te da tim putem želi poći i hrvatska Vlada.

Milanović ističe da je ulazak u Europsku uniju velika prilika za izvoznike, bez obzira što je nominalno riječ o jedinstvenom tržištu. Dokle god nema zajedničkog proračuna EU-a, plasman domaćih roba u zemlje Unije je izvoz i to treba biti naš izbor, poručio je premijer. Alternativa, i to loša, po njemu je, je rasprodaja blaga i rentijerstvo.

Za premijera je EU ogromna šansa, velika priča, a smatra i da će se morati mijenjati u nekim stvarima da bi bila konkurentna i kompetetivna kao i SAD.

Ali s druge strane, kaže Milanović uz napomenu da govori kao političar, "naš socijalni model i naš način života, koji je ipak drukčiji, moramo zadržati, a to malo više košta, ali možda ipak život čini sigurnijim, ljepšim i smislenijim".

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago naglasio je da su izvoznici najvitalniji dio gospodarstva kojih u ukupnom broju poduzeća u Hrvatskoj ima 13 posto.

Ocjenjuje da izvoznici još uvijek pretežno izvoze tehnološki jednostavne proizvode tako da je opravdano većinu hrvatskog izvoza mjeriti težinskom mjerom to jest tonama.

Bago smatra da svaki plan djelovanja, pa tako i plan razvoja izvoza, mora biti temeljena na točnim pokazateljima. U tom smislu upozorava na nepodudarnost podataka Fine, Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke, tako da se zapravo ne zna pouzdano koliko Hrvatska izvozi.

Ulaskom u EU, izvoznike, kaže Bago, očekuje gubitak povlastice CEFTA-e, promjena carinskog režima i dolazak europskih proizvođača na hrvatsko tržište.

Kratkoročno, bit će problema, ali na dulji rok ulazak Hrvatske u EU za izvoznike je dobra vijest, smatra Bago.

Pozdravio je Vladinu usmjerenost na privlačenje investicija te upozorio da je za takvo što presudan stabilni pravni okvir na dulji rok.

Zahvaljujući u ime nagrađenih, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević upozorila je da se ne treba zatvarati nego iskoristiti globalne prilike te da su izvoz i konkurentnost strateški put opstanka. Ulazak u EU nova je takva prilika, smatra ona.

(Hina) xduk ybn

Komentirajte prvi

New Report

Close