Država za vukovarsko Borovo već ima ponude dva potencijalna ulagača

Autor: Marija Brnić , 22. lipanj 2017. u 22:01
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Mora se poništiti odluka o mogućoj prodaji dionica radnicima.

Dva su potencijalna ulagača, saznaje Poslovni dnevnik, državi iskazala interes za preuzimanje njezine tvornice obuće Borovo, koja je pred stečajem. Idućih dana i nadležne državne institucije kontaktirat će predstavnike zainteresiranih tvrtki i “snimiti stanje”, kako bi se temeljem toga u vukovarskoj tvornici moglo posložiti program restrukturiranja, koji treba na stolu biti kroz mjesec dana, a koji će uključivati i ulazak strateškog partnera.

Hitnost uvođenja privatnog kapitala najavila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić tražeći prije nekoliko dana na sjednici Vlade da se poništi raniju odluku koja je predviđala da se po povlaštenim uvjetima bivšim i sadašnjim zaposlenicima Borova omogući kupnju 50 posto dionica tvrtke iz državnog portfelja.

Nominala 149 kuna

Ta odluka koju je Vlada Zorana Milanovića donijela na telefonskoj sjednici netom prije održavanja parlamentarnih izbora 2015. nije bila konzumirana, a budući da ona predviđa privatizaciju polovice državnog udjela u Borovu, njezinim poništenjem Vlada Andreja Plenkovića namjerava olakšati nalaženje strateškog partnera koji bi tvrtku preuzeo i unio svjež kapital. Radnicima je trebalo biti ponuđeno 1,118.747 dionica po nominali od 140 kuna i obročna otplata.

Da je Borovo nogom u stečaju već duže vrijeme je jasno, nakon što nije uspjela provedba predstečajne nagodbe. Početkom godine kasnila je isplata plaća, pa je prije dva mjeseca Vlada je vatrogasno intervenirala dajući svoje dionice u HT-u i Končaru u zalog za još jedno kreditno zaduženje Borova od 46 milijuna kuna. Borovo i dalje posluje s gubitkom, koji je posljednje dvije godine bio na razini od po 18 milijuna kuna, a obveze tvrtke u 2016. iznosile su 127 milijuna kuna. Prema podacima koje je iznijela Martina Dalić, u lipnju na naplatu Borovu stiže 127,5 milijuna kuna, dok očekivani priljev iznosi svega 62,6 milijuna kuna.

Ovogodišnje obveze

“Visina obveza koje dospijevaju u 2017. godini u odnosu na prihode koje društvo očekuje jasan su pokazatelj da je poslovanje društva u 2017. opterećeno visokom opasnošću od pokretanja stečaja ukoliko ubrzo u društvo ne uđe strateški partner sa svježim kapitalom”, navodi se u obrazloženju koje je priloženo Vladinoj odluci o obustavi prodaje dionica radnicima. Posljednjim kreditom za koji se država založila i Borovo je ušao u grupu tvrtki za koje se zbog briselskih pravila o državnim potporama mora izraditi program restrukturiranja ili vratiti sredstva.

Međutim, slučaj Borova neusporedivo je kompliciraniji od svih ranijih, jer zbog ratnih događanja u ovom proizvodnom sustavu u kojem je nekad radilo 20-ak tisuća ljudi zapravo nikada nije dovršena pretvorba društvenog u državni kapital. Tako je tvrtka još uvijek vlasnik velikog dijela naselja, ne samo zgrada i zemljišta, nego i primjerice nogometnog igrališta, dječjeg vrtića i aerodroma.

Proizvođač obuće je i nakon mirne reintegracije Podunavlja poslovao opterećen neriješenim starim teretima, odnosima s bivšim radnicima, neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na svojim nekretninama… Budući da sva ta pitanja ostaju i dalje otvorena, rješenje za Borovo tražit će se u nastojanju da se rastereti imovine osim proizvodnih hala i trgovina, te da se dopusti dokapitalizacija kojom će se očuvati još uvijek glavni gospodarski subjekt vukovarskog područja.     

Komentirajte prvi

New Report

Close