Deloitte traži model za Zagrebački holding

Autor: Marija Brnić , 24. prosinac 2015. u 13:05
Grad traži osmišljavanje upravljačkog modela, Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Renomirani konzultant izabran na javnom natječaju vrijednom 1,2 mil. kuna.

Deloitte savjetodavne usluge narednih pola godine pročešljat će stanje u Zagrebačkom holdingu i osmisliti model operativnog restrukturiranja kompanije. Taj posao konzultantska kompanija Deloitte dobila je na javnom natječaju, a u konkurenciji s još jednim ponuđačem imao je povoljnije uvjete.

Prijedlog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga izradit će sa cijenu od 1,2 milijuna kuna s PDV-om, dok je početna cijena za ovaj posao bila 1,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Prema uvjetima samog natječaja, od Deloittea se očekuje da izradi analize svake od podružnica Holdinga, procijeni usješnost poslovanja i slabe točke postojećeg poslovnog modela, te da izradi projekcije za razdoblje od 2016. do 2018. godine. Jedan od ključnih zadataka koji Grad Zagreb postavlja pred svog savjetnika za restrukturiranje Holdinga je i osmišljavanje upravljačkog modela s, kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, dizajnom organizacijske platforme, uključivo i centralizaciju zajedničkih funkcija.

Konačan cilj ovog ambicioznog projekta je smanjiti ukupne troškove i povećati učinkovitost podružnica, kao i efikasnost ukupnog poslovanja Zagrebačkog holdinga, a Deloitte će biti zadužen i za praćenje provedbe modela koji osmisli za zagrebačko komunalno poduzeće.

Komentari (5)
Pogledajte sve

pretakanje iz šupljeg u prazno & pranje love. Kada su ga osnivali, tvrdili su da je to po uzoru na bečki model i da će donijeti velike uštede. Donio je velike pljačke i sad na kraju ne znaju kako dalje.

Klasični primjer namještanja natječaja.
Napravi uvjete da se ne moze javiti nitko drugi osim revizorske firme (npr. McKinsey & Company ili BCG) na ovaj nacin da se preslika tim kakav je trenutno u Deloitte:

Ponuditelj je u ponudi kao dokaz obrazovne i stručne kvalifikacije za 5 (pet) članova tima stručnjaka za financijsko savjetovanje obvezan dostaviti:
– preslike sveučilišne diplome magistra struke odnosno VSS
– važeći certifikat ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) ili CFA (Certified Financial Advisor) ili jednakovrijedan

Kakve veze ima Chartered Certified Accountants ili financial advisor ima veze sa operativnim restrukturiranjem? I to cak 5 osoba?!

uvjet 2.
Ponuditelj je u ponudi kao dokaz obrazovne i stručne kvalifikacije za 1 (jednog) člana tima koji treba imati certifikat ovlaštenog revizora za reviziju informacijskog sustava / informacijske tehnologije obvezan dostaviti:

Kakve veze ima revizija informacijskog sustava sa operativnim restrukturiranjem? Malo, ali tako izbaci jos konkurenata

uvjet 3.
Ponuditelj je u ponudi kao dokaz obrazovne i stručne kvalifikacije za 1 (jednog) člana tima koji treba imati imati zvanje ovlaštenog poreznog savjetnika obvezan dostaviti:

Porezni savjetnik? Kakve veze ima porezni savjetnik sa operativnim restrukturiranjem? Malo, ali tako izbaci jos konkurenata

Uvjet 4.
Ponuditelj je u ponudi kao dokaz obrazovne i stručne kvalifikacije za 1 (jednog) člana tima koji treba biti dipl. iur. s najmanje 5 (pet) godina iskustva u korporativnom pravu obvezan dostaviti:
Kakve veze ima pravnik sa operativnim restrukturiranjem? Malo, ali tako izbaci jos konkurenata

Da, i ponuditelj mora imati 17 clanova
Kao dokaz tehničke i stručne sposobnosti ponuditelj je obvezan u ponudi dostaviti izjavu da će za pružanje usluga tijekom trajanja ugovora o javnoj nabavi raspolagati s najmanje 17 (sedamnaest) osoba koji će kao članovi tima obavljati aktivnosti propisane projektnim zadatkom.

Kao slag na kraju, pogledaju su prethodno namjesteni poslovi I onda se definira sliedece
10 (deset) članova tima treba imati 5 (pet) godina iskustva na poslovima stručnjaka za poslovno savjetovanje i koji su sudjelovali u izradi najmanje 2 (dva) projekta operativnog restrukturiranja velikih poslovnih subjekata
Referentnu listu projekata u kojima je voditelj projekta sudjelovao iz koje je razvidno da je sudjelovao u izradi najmanje 3 (tri) projekta restrukturiranja.

Naravno, industrija nije bitna.

Ono sto je slijedeci korak je sklapanje I nekog dodatnog ugovora za vrijeme implementacije do 2018 pa umjesto 1.5 mil kuna ce Holding platiti za prezentacijice 1.5 mil EUR.

Dela Deloitte kako Tata kaze.ko je dobio proviziju bi trebalo biti u poanti clanka. Zg holding je leglo mita I korupcije .

a sto rade nasi vrhunski strucnjaci na celu holdinga

New Report

Close