Uprava Dalekovoda optimistična: najavili širenje, povećanje prodaje i restrukturiranje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 13:47
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Očekuju pozitivno poslovanje.

Uprava Dalekovoda, u povodu uvrštenja dionica te tvrtke na Službeno tržište Zagrebačke burze, predstavila je u ponedjeljak investitorima rezultate poslovanja te razvojnu strategiju sa fokusom na povećanje prodaje uz istovremeno provođenje operativnog restrukturiranja društva i geografsku ekspanziju.

U tekućoj 2015. godini i godinama koje slijede Uprava Dalekovoda očekuje pozitivno operativno poslovanje uz kontinuirani rast prihoda i dobiti temeljem velikog broja već ugovorenih i potencijalnih poslova te zauzimanje jače pozicije na postojećim i osvajanje novih tržišta, posebice u inozemstvu, istaknuo je na predstavljanju predsjednik Uprave Paško Vela.

Dodao je da čak 70 posto prihoda Dalekovod ostvaruje na inozemnom tržištu i da u 2015. planira dalje širenje poslovanja u inozemstvu, odnosno uz postojeću prisutnost u Norveškoj, Ukrajini, Poljskoj i na Kosovu, osvojiti i nova tržišta.

Dalekovod ima više projekata u inozemstvu u fazi nuđenja ili ugovaranja, primjerice pred potpisom je projekt za stranog partnera vrijedan osam milijuna eura u Norveškoj, dok su u procesu nuđenja dva projekta u Norveškoj ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, kao i više projekata u Gruziji vrijednih 50 milijuna eura, u Ukrajini 40 milijuna eura, dva projekta na Kosovu, više trafostanica i dalekovoda u Bosni i Hercegovini te više infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj u vrijednosti od 265 milijuna kuna.

Član Uprave Dalekovoda Marko Jurković potkrijepio je optimistične prognoze činjenicom što se u Europi u idućih deset godina očekuje značajno povećanje investicija u prijenosu mrežu zbog starosti ili rasta izgradnje obnovljivih izvora energije.

Prema desetogodišnjem planu investicija u prijenosnu mrežu Europske mreže operatora prijenosnog sustava električne energije (ENTSOE), objavljenom u lipnju 2014., ukupne investicije do 2030. godine u Europi procjenjuju se na oko 150 milijardi eura odnosno 18.000 kilometara mreže.

"Samo Norveška, u kojoj Dalekovod posluje već dugi niz godina, planira idućih godina ulagati u prijenosnu mrežu oko milijardu eura godišnje. Veliki potencijal rasta ima i Poljska gdje jedan od operatora sustava prijenosa električne energije planira do 2018. investirati dvije milijarde eura, a do 2025. godine 5,4 milijardi eura", rekao je Jurković.

Članovi Uprave istaknuli su da se Dalekovod već godinu dana temeljem predstečajne nagodbe nalazi u procesu financijskog restrukturiranja i stabiliziranja poslovnih operacija s ciljem smanjenja troškova, povećanja efikasnosti i kvalitete.

"Financijsko restrukturiranje omogućilo je normalizaciju odnosa sa bankama, poboljšanje cash pozicije te značajno poboljšanje odnosa sa kupcima i dobavljačima", kazala je članica Uprave Adrijana Raković dodavši da je u dva navrata dokapitalizacije kompanija dobila 210 milijuna kuna svježe gotovine što joj je poboljšalo likvidnost.

Neto dobit Dalekovod Grupe iskazana na kraju rujna 2014. iznosila je 180,9 milijuna kuna. Usporedbe radi, prema podacima iz njihova financijskog izvješća za prvih devet mjeseci ove godine, Dalekovod Grupa je u istom razdoblju godinu ranije završila sa 6,5 milijuna kuna neto dobiti.

Dalekovod ima 1.450 zaposlenih i provodi sveobuhvatne djelatnosti projektiranja, proizvodnje i izgradnje dalekovoda, trafostanica i potrebne infrastrukture, a svoje podružnice ima u Norveškoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Sloveniji, Crnoj Gori, Švedskoj i na Kosovu.

Uvrštenje dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze obveza je kompanije iz predstečajne nagodbe.

Komentari (3)
Pogledajte sve

po meni oni mogu ključ u bravu i kući

[emo_palacg]

po meni jedan od rijetkih, da ne kažem jedini, građevinar koji ima proizvod za izvoz…
ukoliko se stvarno etebiliraju na tržištu eu (i šire) mogu mirno spavati.

New Report

Close