Dalekovod čisti bilancu i hitno dobiva povjerenika

Autor: Suzana Varošanec , 19. prosinac 2012. u 09:45
Radnici koji su nedavno prosvjedovali dobili su zakašnjele plaće/G. Ž./PIX

Predsjednik Uprave Dalekovoda Matjaž Gorjup korigirao gubitak kompanije u devet mjeseci na 373,86 milijuna kuna.

Nakon ostavke Petra Đukana, predsjednika Nadzornog odbora Dalekovoda, Uprava Dalekovoda na čelu s Matjažom Gorjupom predala je dodatne dokumente Financijskoj agenciji za otvaranje postupka predstečajne nagodbe.

Hoće li to biti dovoljno za otvaranje postupka nagodbe znat će već ovog tjedna. Doznajemo da Fina provjerava i sada navodno ubrzano traži povjerenika predstečajne nagodbe, pa će ako su svi papiri doista u redu Dalekovod biti među prvim kompanijama u Hrvatskoj nad kojima će se otvoriti postupak predstečajne nagodbe. Onaj povjerenik kojega će postavit država preuzeti će nadzor i kontrolu nad cijelom procedurom što navodno znači i rekapitulaciju svih dubioza Dalekovoda. U listopadu kad je promjenjena uprava tvrtke nije došlo do primopredaje bilančnih pozicija – obveza – stare uprave Luke Miličića i nove uprave Matjaža Gorjupa.  U slučaju Dalekovoda postoji niz dubioza. Tragom toga je Gorjupova uprava u utorak izvijestila o izmijenjenim rezultatima u prvih devet mjeseci: ostvaren je, kažu, prihod od 618,83 milijuna kuna, no iskazan je i gubitak od 373,86 milijuna kuna. Gorjup je prema našim izvorima krenuo u čišćenje bilančnih pozicija pa je kao gubitak iskazan niz nenaplativih potraživanja, poput onih koji se ne mogu naplati za izvezenu opremu u Libiju ili potraživanja od Konstruktora.

Riječ je o tvrtki koja ima 1700 zaposlenih, te je 20-ak % dionica u vlasništvu obveznih mirovinskih fondova, ima blokiran račun, te dugove od 1,5 milijardi kuna, pa je i pitanje tko je  za to odgovoran.Prema našim informacijama revizorska kuća KPMG je u utorak dostavila Fini plan restrukturiranja dioničkog društva Dalekovod što znači da on nije rađen za cijelu grupaciju.S druge strane, dvije tvrtke kćerke su lani osnovane: Dalekovod Proizvodanja i Dalekovod Professio, a njihov račun nije pod blokadom. Za prvu se doznaje da je ispunila svoj cilj – navodno proizvodnja nija ta koja generira gubitke, no tamo je sad čini se skupo plaćen socijalni mir s radnicima. Upravo je zakašljele plaće dobilo gotovo 600 radnika u proizvodnji u Velikoj Gorici, ali i drugi dio regresa te skromnu božićnicu. Te dvije stavke su stajale 600 tisuća kuna, a navodno sada manjka kapital za materijal od dobavljača, a on će  uskoro usfaliti. Na drugoj strani nalaze se nepoznanice tvrtke Dalekovod Professio, a vezane su uz kontrolu poslovanja i investicija u vjetroelektrane. Ukupne dubioze su čini se velike, a povjerenika čeka priličan posao.

Nagodba

Država protiv ako ne sudjeluju tvrtke kćeri

Porezna uprava kao vjerovnik neće pozitivno glasovati o nagodbi dužnika s vjerovnicima ako u nju nisu uključene sve tvrtke povezane s dužnikom. Doznajemo da je takav stav zauzela Porezna uprara. Isto tako je važno znati da su poreznici preko OIB-a već utvrdili sve povezane tvrtke s dužnicima koji su Fini predale prijedloge za postupak predstečajne nagodbe.  

Komentirajte prvi

New Report

Close