Croatia Airlines: Štrajk će uzrokovati gubitke do 800.000 EUR dnevno

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2018. u 13:46
Foto:Igor Soban/PIXSELL

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku.

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa 8. kolovoza u šest sati ujutro stupaju u štrajk, službeno je najavila Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA). Tim povodom oglasila se uprava kompanije:

"S obzirom na najavu štrajka sindikata ORCA za 8.  kolovoza ove godine, s početkom u 6.00 sati ujutro, čije trajanje je predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, Uprava Croatia Airlinesa najozbiljnije upozorava na:

– gubitke za kompaniju koji će po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 EUR
– štrajk će utjecati na gotovo 7000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka
– preko 150 traženih zahtjeva sindikata, a što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto, ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini odnosno ekvivalent isplate još dodatne dvije i pol plaće mjesečne plaće godišnje

Ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice), primjerice u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila su 40.157,00 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717,00 kuna.  Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479,00 kuna, a najviše 36.872,00 kuna te kabinskom osoblju (stjuardesama i stjuardima) 11.522,00 kuna, a najviše 19.157,00 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9.368,00 kuna, a najviše 17.476,00 kuna.

Izjave o tome da plaće nisu rasle nisu utemeljene, jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji puta 1. srpnja.

Naglašavamo da piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustavu i za kabinsko osoblje.

Uprava Croatia Airlinesa ponovo poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. Financijske mogućnosti kompanije da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi nema. Sindikat ORCA, u dva je navrata naime, odbio ponude povećanja plaća za 2,5% uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost su, na financijskom gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa.

Nedavno objavljeno polugodišnje izvješće Croatia Airlinesa potvrđuje rast prometa i putnika kao i smanjenje gubitka u odnosu na godinu dana ranije, dok su upravo ljetni mjeseci, mjeseci zahvaljujući kojima Croatia Airlines osigurava redovno poslovanje tijekom cijele godine, a time i plaće svih svojih zaposlenih".

Komentari (6)
Pogledajte sve

Svatko se ima pravo boriti za sebe.

tko je na čelu sindikata?


Uvesti im radnu obvezu!! Pa gdje oni žive….znaju li da radnici u Kauflandu rade za 3.300kn !!? Dok je prosječna plaća u CA preko 11.000kn!!

Ne zivimo u Sjevernoj Koreji druze,

u novinama je bilo različitih podataka oko toga koliko su im plaće, sa standardnom devijacijom od plus minus 50%. ja sam zbunjen, ne znam kome da vjerujem.

New Report

Close