CityEx zadnji veliki predstečaj u rukama Fine

Autor: Suzana Varošanec , 10. lipanj 2015. u 22:01
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Zbog profitabilnog poslovanja traže od vjerovnika pristanak na niz mjera restrukturiranja.

City Ex u financijskim problemima zbog 140 milijuna kuna nepodmirenih obveza, od čega dospjeli kredit iznosi 118 milijuna, priprema se za otvaranje predstečaja. Bit će to čini se posljednji velik predmet u rukama Fine prije prijelaza tog postupka pod sudsku jurisdikciju. Naime, tvrtka je nagodbenom vijeću predala dokumentaciju, a sad se očekuje odluka Fine.

Planom operativnog i financijskog restrukturiranja predviđa se osnivanje posebne SPV tvrtke nakon pravomoćnosti nagodbe, koja će se baviti isključivo dostavom paketa. U tom segmentu procjenjuju da postoji potencijal za profitabilno poslovanje. No, potvrđuju se najave o ukidanju djelatnosti dostave pisama jer je neprofitabilna, pa će od 861 otkaza koji slijede do kraja godine, 752 dobit radnici u sektoru dostave pisama, 52 oni u sektoru paketa i 57 u administraciji. Kako to nije predstečajna praksa, komentira se da je posrijedi atipičan slučaj, no mjera je zakonita i racionalna zbog smanjenja obujma poslovanja, iako nije u duhu predstečajnog zakona koji za cilj postavlja zadržavanje postojećih radnih mjesta. Država je tako čini se dobila City Exov ‘bumerang’ kroz velik broj novih radnika na burzi zbog blago rečeno pretjerane brige za poziciju državne pošte.

 

12 regionalnih središta

umjesto dosadašnjih 60 poslovnica imat 
će CityEx

Od Erste banke, najvažnijeg vjerovnika s razlučnim pravima, koja drži više od 90% tražbina zatraženo je sudjelovanje u postupku i potpora, no tvrtka još nije dobila povratnu pisamenu obavijest od bilo kojeg vjerovnika. City Ex joj nudi otpis glavnice i kamata u visini od 70% potraživanja i jednokratnu otplata ostatka u razdoblju 4 godine od pravomoćnosti nagodbe. Isto vrijedi i za neosigurane dobavljače i državu koji zajedno potražuju oko 12 milijuna kuna.

Plan predviđa za 92 milijuna kn niže obveze koje na kraju iznose 51 milijun, a vjerovnici bi se namirili iz pozitivnog poslovanja do 2020. Uz mjere otpisa obveza i imovine te reprogram, tu je i jednogodišnji moratorij. Inače, profitabilnost poslovanja za 2016. mjerena EBITDA maržom projicirana je na 7,51%, što revizor potvrđuje. S druge strane, lani je zabilježen gubitak od 6,75%. Prema planu koji se temelji na rastu tržišta dostave paketa, zadržali bi 123 dostavna vozila, no radi rezanja troškova prijevoza pojačano rade na pripremi outsourcinga, održavanjem tzv. makro linija prijevoza od strane trećih osoba. Taj dio nije preciziran, a moguće će ipak uključiti neki oblik suradnje s Tiskom. Na dostavi paketa i administraciji, te produkciji dokumenata kane nastaviti s ukupno 205 zaposlenika, pa bi na koncu ove godine u odnosu na prethodnu zadržali petinu zaposlenika. U 2019. planirano je ih 221, s time da bi tad, ali i ranije postojala mogućnost prodaje SPV tvrtke po cijeni projiciranoj temeljem tržišne valuacije kurirskih komapnija koja se kreće oko 1,1 godišnjeg prihoda. Ta bi sredstva bila iskorištena za namiru vjerovnika. Novu paketnu dostavu temelje na 12 regionalnih središta, od čega su tri na postojećim lokacijama u Zagrebu. Donjim Sveticama i Stobreču. No, 57 poslovnica gdje su u najmu ukidaju. U slučaju stečaja mogućnost namirenja vjerovnika manja je od 1%.

Komentari (3)
Pogledajte sve

kakvi su da su, ipak su dobrodošla konkurencija na našem tržištu, a i zapošljavaju ne mali broj ljudi pa ih treba nekako spasiti

konačno da propadne to ruglo od firme sa ljudima koji nisu u stanju dostaviti obično pismo.

CityEx zadnji veliki predstečaj u rukama Fine

A onda ‘ko je jamio je jamio…[emo_zloban]

New Report

Close