CA treću godinu u plusu, dobit 13,8 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 25. travanj 2016. u 22:00
Ugovoreni su novi avioni/I.Čagalj/PIXSELL

Prevezli lani 1,85 milijuna putnika, otvaraju četiri nove linije.

Croatia Airlines (CA) lani je ostvarila dobit od 13,8 milijuna kuna, čime se trend pozitivnog poslovanja produljio na tri godine zaredom, objavili su iz hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika. U odnosu na godinu prije, tijekom 2015. neto dobit porasla je 83 posto.

Iz Croatia Airlinesa objašnjavaju da je glavni razlog pozitivnog trenda poslovanja sustavno provođenje programa restrukturiranja, koji je uspješno priveden kraju. Operativna dobit porasla je  22 posto, na 16,7 milijuna kuna, i bila je 35 posto veća od one predviđene planom. Tijekom 2014. neto dobit je bila 7,5 milijuna kuna, a operativna dobit 13,7 milijuna kuna. Zrakoplovima Croatia Airlinesa prošle je godine prevezeno 1,85 milijuna putnika, odnosno jedan posto više nego godinu prije, a kompanija je letjela u 31 odredište.

Lani je potpisan i code share sporazum sa Singapore Airlinesom i Air Canadom, kao i nastavak provedbe mjera programa restrukturiranja u cilju  daljnje racionalizacije poslovanja. Prošle godine pušten je u rad i treći   hangar u zagrebačkoj zračnoj luci, čime se povećao kapacitet tehničkog središta 30 posto i omogućen je najzahtjevniji tehnički servis zrakoplova Airbus. Jedan od najvažnijih događaja je i izmjena sporazuma s tvrtkom Airbus o narudžbi novih zrakoplova, prema kojoj je izvorna narudžba za četiri zrakoplova Airbus 319ceo odgođena i izmijenjena u četiri najsuvremenija modela Airbus 320neo. Za ovu godinu CA planira daljnji poslovni rast, uz uvođenje dodatnog zrakoplova u promet, otvaranje četiriju novih linija te rast broja putnika  šest posto, na oko 1,97 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close