Brza odluka Grada presudna za Valamar i PBZ CO

Autor: Suzana Varošanec , 17. siječanj 2018. u 22:00
Razvoj destinacije ili upitna priprema sezone i poslovanje u stečaju hvarske tvrtke? Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Stečajni plan ovisi o nagodbi za koju je stečajna upraviteljica Helios Farosa dobila dozvolu vjerovnika.

Hoće li stečajni dužnik Helios Faros i Grad Stari Grad, vjerovnik drugog višeg isplatnog reda, sklopiti izvansudsku nagodbu, ključno je pitanje o kojem ovisi i stečajni plan. Nagodba je neophodna za uspješno provođenje mjera stečajnog plana i razrješenje tražbina svih vjerovnika, navodi stečajna upraviteljica u svom izvješću, a stečajni vjerovnici dali su zeleno svjetlo. Pod uvjetom da Grad povuče tužbu i prijavu tražbine, ona bi bila utvrđena u iznosu od 11,5 mil. kn.

No, čini se i da je vezana i uz pitanje priprema tvrtke u stečaju za iduću sezonu, što znači da bi odgađanje ili nesklapanje moglo negativno utjecati i na poslovanje u stečaju. Potraživanje navedenog vjerovnika nije konačno utvrđeno zbog problematike regresnih parnica protiv Heliosa, a krenule se nakon što je dio deposediranih bivših privatnih vlasnika dobio pravomoćne presude za naknadu štete protiv Grada. Ti su repovi nasljeđe bivšeg sustava, a i izvorište pravne nesigurnosti, što tangira zainteresirane investitore Valamar i PBZ CO, čija ponuda za preuzimanje tvrtke u stečaju iznosi gotovo koliko i procijenjena vrijednost imovine dužnika.

Nude 92 mil. kn, uz ulaganja u vrijednosti 560 mil. kn, pa razvoj destinacije ovisi po našim izvorima o ovoj nagodbi. Važna i kao poluga za namirenje svih vjerovnika drugog višeg isplatnog reda – jer se bez stečajnog plana, tj. u slučaju prodaje imovine čak i po procijenjenoj vrijednosti, samo namiruju razlučni vjerovnici i dijelom vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, bitna je i Gradu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close