‘Bili smo dvostruko skuplji, ali ni Patria nije jeftina’

Autor: Vedran Balen/VL , 24. kolovoz 2017. u 14:07
Mazal se nada daljnjoj suradnji s HV-om/Nikola Čutuk/PIXSELL

Šef Uprave ĐĐ-a priznaje da su zbog cijene izgubili posao opremanja oklopnih vozila.

To je za nas davno završena priča, prokomentirao je predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal informaciju da je slavonskobrodska grupacija izgubila posao naoružavanja Patrije za Ministarstvo obrane zato što je bila dvostruko skuplja od konkurenata i zato što je ponudila protuoklopne rakete manjega dometa.  

Na činjenicu da je Ministarstvo obrane izabralo 30-milimetarske topove izraelske kompanije Elbit on je reagirao riječima da je Đuro Đaković još prije šest godina, u vrijeme kada je to bio prvi model kupolne stanice koja ima punjenje ispod oklopa, počeo dokazivati zašto je to bitno za brodsku tvrtku i što bi taj posao značio za buduće projekte i poslove. Dogodilo se, međutim, da je netko drugi ponudio nešto što oni nisu mogli.

"Govori se da smo bili dvostruko skuplji. Mi to i ne krijemo, ali nisu ni Patrijina vozila baš jeftina. Ima puno jeftinijih oklopnih vozila, pa ako su se kupovale Patrije, mogao se kupiti i adekvatan top. Ali to je odluka Ministarstva obrane", objasnio je Mazal. On je istaknuo i kako su u Đakoviću ponosni na činjenicu da za norveški Kongsberg rade 30-milimetarsku strojnicu za američku vojsku, supersofisticirani proizvod zahvaljujući kojemu su prepoznati kao kompanija koja može razviti nešto novo. Uz to, razvijaju za Norvežane i protuoklopnu zaštitu i povećanje elevacije topa te integracije sustava protuoklopnih raketa. 

Mazal je podsjetio i da hrvatske oružane snage i nadalje imaju proizvode slavonskobrodske tvrtke u svom portfelju te dodao kako nema nijednog razloga da se ta suradnja, bez obzira na gubitak posla s opremanjem Patrije, ne nastavi i u budućnosti.  "Činjenica da je kupac do jučer bio i većinski vlasnik naše tvrtke po meni bi trebala imati neku snagu, ali na natječaju je izabrano to što je izabrano i mi pošteno priznajemo da smo izgubili. Mislim da ćemo morati poraditi na nesrazmjeru naših mogućnosti s jedne te potreba i financijskih mogućnosti Ministarstva obrane s druge strane", zaključio je predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ova izjava upućuje da možemo zaboraviti segment obrane kod ĐĐ i držati se vagona
“Mislim da ćemo morati poraditi na nesrazmjeru naših mogućnosti s jedne te potreba i financijskih mogućnosti Ministarstva obrane s druge strane”, zaključio je predsjednik Uprave Đure Đakovića Tomislav Mazal.”

Na tom primjeru bi mogla i največa bu.dala (ne ona koja bu nekaj dala!) puno toga naučiti.Plačati nešto duplo više samo, jer nam prodaju (maglu) naši budalaši više ne prolazi! BOGU HVALA!


"ako su se kupovale Patrije, mogao se kupiti i adekvatan top"

Adekvatnije je imati dva topa nego jedan za istu cijenu.


za ove što smo do sada s njima ratovali, dovoljno je izrezati rupe za 2-3 lovačke puške, čim se malo zapuca oni se ionako razbježe kao zecovi

New Report

Close