Belišćanska tvrtka prva po proizvodnji strojeva za gume

Autor: Agencija VLM , 26. studeni 2014. u 11:08
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Na listi njihovih kupaca su Goodyear, Michellin, Pirelli i Continental, a ‘napali’ su i najvećeg među njima, Bridgestone.

Belišćanski je Harburg Freudenberger (HF) broj jedan u svijetu po proizvodnji strojeva za proizvodnju automobilskih guma. Na listi njihovih kupaca su Goodyear, Michellin, Pirelli i Continental, a “napali” su i najvećeg među njima, Bridgestone, koji zasad drži njihov najveći konkurent Mitsubishi.

– U pregovorima smo i s Bridgestoneom – kratko odgovara Zoran Uranjek, član uprave HF-a, tvrtke koja slovi za najvećeg hrvatskog izvoznika. Svakoga tjedna iz ovoga pogona do kraja godine u svijet će otići čak 13 hidrauličnih preša za vulkanizaciju automobilskih guma od kojih svaka teži po 20 tona, a cijena im se kreće od 150.000 do 300.000 eura. Plan će ispuniti i godinu zaokružiti s proizvedenih 375 strojeva, dok je već sada poznato da iduće trebaju letvicu podići na naručenih 415. – Plan je za iduću godinu novi rast iako su preše postale kompliciranije nego prije s obzirom na nove zakone koje propisuje EU, a prije svega kada se govori o sigurnosti. To znači da su i skuplje, ali interes za njih ne opada, dapače raste – kaže Uranjek.

Posljednjih 16 godina belišćanskom HF-u svaka nova godina bolja je od prethodne. Dok su lani uprihodili 75 mil. eura, ovu bi trebali zaključiti s 5 mil. eura više. Iduće godine plan je dosegnuti 95 milijuna eura. – To znači i više proizvoda, ali i više investicija. Ove smo dva milijuna eura uložili u gradnju novog logističkog centra od 2000 kvadrata, a iduće bismo trebali oko tri milijuna investirati uglavnom u strojni park – iznosi on. Uz preše za automobilske gume, Belišćani se pokušavaju ugurati i na tržište preša za kamionske gume.

Komentari (2)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

[emo_palacg]

New Report

Close