FOTO: Atlantic Grupa otvorila novi logističko distribucijski centar

Autor: Suzana Varošanec , 26. ožujak 2019. u 12:05
FOTO: Press

Potpuno novi, suvremeni skladišno distribucijski centar može se modularno širiti i poligon je za testiranje autonomnih logističkih robota, a prvi ulaze u novi objekt 15. travnja kada i počinje probni rad.

Atlantic Grupa službeno je otvorila novi, suvremeno opremljeni logističko distribucijski centar kraj Velike Gorice, kojim osigurava adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucijskog poslovanja, izvijestili su iz kompanije.

>> Atlantic ulaže 18,5 milijuna eura u novi logistički centar

Investicija u izgradnju i opremanje vrijedna oko 20 milijuna eura realizirana je u suradnji sa strateškim partnerom, tvrtkom Kamgrad, u roku od samo sedam mjeseci, a kako navode ono što projekt čini osobito zanimljivim jesu njegove ambicije u području digitalizacije skladišnog poslovanja. Naime, novi logističko distribucijski centar je i pravi poligon za nove tehnologije koje su već ugrađene ili su u procesu implementacije, poput autonomnih logističkih robota.

"Posebna zanimljivost novog logističko distribucijskog centra krije se u pilot projektu suradnje s hrvatskom robotičkom kompanijom Gideon Brothers. Atlantic Grupa ušla je u projekt testiranja prvog komercijalnog proizvoda ove tehnološke kompanije – autonomnog logističkog robota. Riječ je o prototipu robota namijenjenog za samostalnu vožnju, koji ima kapacitet prijenosa tereta od 800 kilograma i dizajniran je za sigurno kretanje među ljudima, opremom i drugim logističkim vozilima. Robot je opremljen autonomnim sustavom baziranim na vizualnoj percepciji, koji kombinira metode dubokog učenja sa stereoskopskim kamerama, kako bi kreirao novu generaciju robotskog vida koji je jednako pouzdan, a jeftiniji od sustava koji se danas koriste, te koji, za razliku od postojećih, koristi bogate baze podataka. Prvi takvi autonomni roboti ulaze u novi objekt 15. travnja kada i počinje probni rad.", navode iz Atlantic Grupe.

Inače, novoizgrađeni objekt objedinjuje ukupne skladišne kapacitete Atlantic Grupe na području Zagreba i središnji je logistički centar za hrvatsko tržište. Kamgrad, pak, kao vodeća građevinska tvrtka u Hrvatskoj s dugogodišnjim iskustvom u izgradnji različitih tipova objekata, pokazao se kao logičan odabir strateškog partnera za izgradnju objekta prema specifičnim potrebama Atlantic Grupe, namijenjenog za dugoročni najam, budući da distribucijska strategija Atlantic Grupe ne predviđa gradnju vlastitih skladišta.  Optimalna je geografska lokacija, uzimajući u obzir sve elemente važne za osiguravanje poslovne održivosti projekta (transportna udaljenost, troškovi najma itd.), pronađena u vrlo propulzivnoj industrijskoj zoni Meridijan 16 u okolici Velike Gorice. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, a moderan visokoregalni objekt ima i mogućnost dodatnog modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama, čime se osigurava dugoročna održivost i podrška daljnjem razvoju distribucijske djelatnosti, navode iz Atlantica te poručuju: "Razvoj distribucijskog poslovanja jedan je od stupova strategije rasta i razvoja Atlantic Grupe, čiju jezgru čini usredotočenosti na potrošača, potpomognuta suvremenim rješenjima koje nudi sveobuhvatan proces digitalizacije poslovanja. Tako će na novoj lokaciji suvremeni softverski paketi upravljati ulazom robe i vozila, optimalnom organizacijom robe u skladištu kroz „virtualizaciju“  kojom se stvaraju logički razdvojeni skladišni prostori unutar jednog fizičkog prostora, te otpremom robe prema kupcima kroz potpuno digitalizirani kanal dostave bez papira."

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kamgrad ulaže u skladište da bi ga iznajmljivao Atlanticu??! Otkud njima toliki kapital da budu developeri? Kao i obično u Poslovnom, potpuno je nejasno i neobjašnjeno ono što je najzanimljivije – poslovni model ovog ulaganja.

New Report

Close