Atlantic grupa menadžere nagrađuje sa 7,5 mil. kuna

Autor: Danijela Jozić / VLM , 14. ožujak 2013. u 22:01
Neven Vranković; Mladen Veber

Bonus stiže ako grupa ostvari 90% plana zarade prije poreza, a 95% divizija za koju je član Uprave nadležan.

Krajem veljače Atlantic grupa u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija je Zagrebačku burzu izvijestila da tijekom 2013. godine planira otkupiti 11 tisuća vlastitih dionica.

Prema dvije Atlanticove obavijesti objavljene tijekom posljednjih nekoliko tjedana (zaključno sa 13. ožujkom) kompanija je dosad otkupila 6087 dionica (ili 0,18 posto temeljnog kapitala društva). Nominalna vrijednost dionica je 243.480 kuna s time da je Atlantic dionice stekao po cijeni od 678,6 kuna. "Vlastite dionice koje je Atlantic grupa otkupila u posljednjem periodu namijenjene su za realizaciju opcijskog plana za menadžment kompanije, odnosno godišnjeg bonus sustava čiji su integralni dio", pojasnili su nam iz Atlantic grupe. Preračunato u tržišnu vrijednost, Atlantic je dosad na kupnju vlastitih dionica u ovoj godini potrošio 4,13 milijuna kuna. Dionica je posljednjih dana još rasla i sad se kreće oko 690 kuna, što znači da će kompanija za kupnju još oko pet tisuća dionica, kako je planirano u ovoj godini, izdvojiti oko 3,4 milijuna kuna.

Ukupno gledano Atlantic će vodeće menadžere i određene zaposlenike tijekom 2013. godine nagraditi s nešto više od 7,5 milijuna kuna u dionicama. Iako smo u Atlanticu pitali kome će točno i koliko dionica biti dodijeljeno, odgovor nismo dobili, ali je za pretpostaviti da će najviše biti nagrađena trojica članova Uprave: Mladen Veber, Neven Vranković i Zoran Stanković. Riječ je o najbližim Tedeschijevim suradnicima na koje je i sužena Uprava koja od 2012. godine broji samo četiri člana. Prema posljednjim službenim podacima objavljenim lani u prosincu Mladen Veber, inače potpredsjednik Atlantic grupe za operativno poslovanje imao je 10.982 dionica kompanije. Prevedeno u današnju tržišnu vrijednost to je nešto više od 7,5 milijuna kuna. Neven Vranković, potpredsjednik Atlantica za korporativne aktivnosti ima trenutno 20.600 dionica (a nalazi se i na listi 10 najvećih dioničara prema podacima Središnje klirinške depozitarne agencije i to na 10. mjestu).

Njegov paket trenutno vrijedi nešto više od 14 milijuna kuna. Zoran Stanković, glavni financijaš kompanije posjeduje 5899 dionica za koje bi, da ih sad proda, mogao dobiti oko četiri milijuna kuna. Tijekom posljednjeg nagrađivanja u Atlanticu 189 dionica dodijeljeno je spomenutom trojcu, dok je 195 dionica dato ostalim zaposlnicima. Prema informacijama koje se navode u godišnjem izvještaju kompanije za 2011. godinu, članovi Uprave bonus-naknade ostvaruju upravo kroz Opcijski program stjecanja vlastitih dionica Atlantic grupe. Emil Tedeschi pak svoj bonus dobiva u novcu. On je inače vlasnik 50,2 posto kompanije i ima 1,67 milijuna dionica što je, ako se računa prema aktualnoj tržišnoj vrijednosti, više od 1,1 milijarda kuna. Isplata bonusa u Atlanticu uvjetovana je ostvarenjem najmanje 90 posto plana konsolidiranog EBT-a (zarade prije poreza) čitave grupe kao i 95 posto plana za diviziju za koju je pojedini član Uprave nadležan.

Trenutno drže dionica:

Neven Vranković, potpredsjednik grupe za korporativne aktivnosti – 20.600

Mladen Veber, potpredsjednik za operativno poslovanje – 10.982

Zoran Stanković, potpredsjednik grupe za financije – 5899

* posljednji službeni podaci kompanije iz prosinca 2012. godine

Komentari (3)
Pogledajte sve

ma predivno mali ulagaći se tome najviše vesele!

pa to tedeski stalno radi,pogotovo otkad je uvalio u ipo pola firme mirovinskim fondovima i uzeo 100 milja eura keša i onda je zadužio do grla da preuzme slovence.
a usput izbjegava poreze dvostruko.smanjuje porez na dobit firme a ni uprava ne plaća porez na prodaju dionica,a u dogovorenim transakcijama trezor otkupljuje od njih i plus drži cijenu na burzi.

a i ova ekipa iz uprave mi izgleda jako ljigavo.

heja heja cibosi.

Kod ovako velikih isplata bonusa, bez obzira na sva moguća prijateljstva, treba ispitati ZAKONITOST POSLOVANJA, jer su ovim Odlukama izvlačenja kapitala za
managere, direktno oštećeni ostali dioničari, koji ne sudjeluju u Odlukama
Skupštine.

New Report

Close