Agromeđimurje rasprodaje imovinu za barem 10,3 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 15. studeni 2019. u 08:00
Svinjogojska farma Čakovec oko 14 ha jedina je nekretnina na kojoj je upisano založno pravo / VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Zaniteresiranima se nudi nekoliko bivših farmi i drugih objekata.

Agromeđimurje iz Čakovca, nakon reorganizacije kojom su osnovane dvije nove tvrtke, privlači pozornost s dvjema recentnim ostavkama u Nadzornom odboru, probijanim rokom za skupštinu za 2018. i javnim pozivom zainteresiranim investitorima za podnošenje ponuda za kupnju nekretnina.

Ovo matično društvo s ovisnim društvom Agromeđimurje ratarstvo traži kupca za nekoliko poslovnih kompleksa, bivših farmi (za tov junadi i svinja te peradarnici) te ostalih objekata. Ukupna procijenjena vrijednost svih nekretnina navedenih u pozivu je 15,642 milijuna kuna. Kako navode, minimalna prodajna cijena iznosi 2/3 procijenjene vrijednosti, što znači da se nekretnine ne mogu prodati ispod 10,33 milijuna kuna. No, najviša ponuđena cijena i solventnost kupca predstavljaju osnovni kriterij za odabir najpovoljnije ponude, odluke koja je u ovlasti Uprave koju vodi Damir Cincar. Nakon što je tvrtka provela predstečajnu nagodbu s isplatom vjerovnika prije roka, danas bez tog postupka nastavlja reorganizaciju. Po ocjeni Uprave, taj proces praćen stabilizacijom lani ostvarenog pozitivnog poslovanja dio je značajki koje očekuju u budućnosti, uz započeti investicijski ciklus koji tvrtka planira financirati novcem EU.

No, i nakon PSN-a Agromeđimurje ima prilično velik prostor za monetizaciju nefunkcionalne imovine. Sudeći po aktualnom oglasu objavljenom u Narodnim novinama po srijedi je nova prilika potencijalnim ulagačima u Međimurskoj županiji, gdje je po stručnjacima s tržišta nekretnina sve više u ponudi zemljišta veličine od nekoliko do 20-ak hektara. Inače cijena plodne zemlje na Sjeveru Hrvatske kreće se oko jednog eura. Što se ovog poziva tiče, farme na različitim lokacijama, infrastrukturno su opremljene s priključcima za struju i vodu. Svinjogojska farma Čakovec na više od 14 hektara jedina je nekretnina na kojoj je upisano založno pravo za koje se obvezuju u slučaju prodaje ishoditi brisovno očitovanje. Lani je Agromeđimurje imalo osjetni pad prihoda te oko 900 tisuća kuna dobiti, a na razini grupacije gubitak od 1,26 mil. kn. U pozivu za skupštinu 5. prosinca uprava traži suglasnost za prodaju poslovnih udjela u ovisnom društvu Agromeđimurje Podrum Štigova te kćerkama Voćnjak Nedelišće i Voćnjak Čehovec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close