ZSE s bivšom šeficom estonske burze donosi revoluciju u financiranju 
startupa

Autor: Tomislav Pili , 09. rujan 2016. u 07:57
Ivana Gažić, Zagrebačka burza, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Zagrebačka burza s estonskim Funderbeamom osniva tvrtku za prekogranično trgovanje.

U suradnji s estonskim startupom iza kojeg stoji nekadašnja šefica talinske Nasdaq OMX burze, Zagrebačka burza (ZSE) osniva trgovinsku platformu za mlade tehnološke tvrtke iz regije jugoistočne Europe.

Zagrebačka burza izvijestila je u četvrtak da namjerava s estonskim Funderbeam Ventures osnovati tvrtku za prekogranično pružanje usluga investitorima i startupima stvaranjem alternativne platforme za financiranje i omogućavanjem trgovanja takvim investicijama. U toj zajedničkoj tvrtki koja će se zvati Funderbeam South-East Europe ZSE bi imala 20 posto vlasničkog udjela. Zajednička bi tvrtka imala sjedište u Zagrebu.

Projekt je dio dugoročne strategije Zagrebačke burze u potpori društvima u svim fazama razvoja: od startupa do malog i srednjeg poduzetništva i konačno reguliranog tržišta, s tim da hrvatska burza namjerava biti glavni pokretač u razvijanju dugoročno održivog rasta poslovanja za cijelu regiju jugoistočne Europe, navodi se u priopćenju.

Na Zagrebačkoj burzi izvan priopćenja ne žele previše dodatno otkriti poručivši tek kako će detalje objaviti tijekom konferencije koju će zajedno s fondovskom industrijom održati u listopadu u Poreču. Kako se neslužbeno doznaje iz financijskih krugova, riječ je o zanimljivoj suradnji kojoj je cilj uvođenje gotovo revolucionarne inovacije u našoj regiji u načinu na koji startup kompanije prikupljaju kapital potreban za rast. Toj tezi u prilog ide i sam poslovanja koncept estonskog Funderbeama kojeg je prije tri godine osnovala Kaidi Ruusalepp, nekadašnja direktorica estonske burze s još dvoje partnera. Ideja je bila stvoriti kompaniju koja će poslovnim anđelima i poduzetnicima pomoći u otkrivanju, ulaganju i analiziranju startupa.

Podaci s internetske stranice kazuju da je Funderbeam globalna investicijska platforma za startupe. U travnju ove godine skupina od tri startupa koji se bave dostavom od vrata do vrata pomoću Funderbeama prikupila je 176.000 eura. Da novi partner ZSE-a ima zanimljiv koncept govori i podatak da je u tu tvrtku 500.000 eura uložio suosnivač Skypea, Jaan Tallinn.

Inače, u pet rundi prikupljanja kapitala ova je tvrtka prikupila 2,14 milijuna dolara od 12 investitora.
Ni i Funderbeama nisu bili spremni otkriti više detalja. Glasnogovornik Mads Emil Dalsgaard za Poslovni dnevnik kaže kako Funderbeam omogućava brzorastućim kompanijama pristup financiranju i prekogranično trgovanje njihovim udjelima. “Trgovanje se ostvaruje uz pomoć ‘blockchain’ tehnologije, a da bismo investitorima omogućili donošenje najboljih odluka utemeljenih na informacijama, pružamo i besplatne analitičke podatke za više od 160.000 startupa”, pojašnjava Dalsgaard.
Na pitanje što ih je motiviralo na suradnju sa hrvatskom burzom, glasnogovornik Funderbeama tvrdi kako im se “svidio njih stav i pristup burzama”. “Kao startup, imamo dobru poziciju na vlastitom tržištu, a ZSE savršen je partner za širenje u jugoistočnu Europu”, dodao je Dalsgaard. 

Komentirajte prvi

New Report

Close