Zarade kompanija iz SAD-a rast će 19 posto

Autor: Tomislav Pili , 09. listopad 2018. u 22:00
Ako se prognoze obistine, to će biti najsnažnijih devet mjeseci od 2010. /REUTERS

Američki analitičari prognoziraju nastavak trenda profitabilnosti u trećem tromjesečju.

Analitičari s Wall Streeta predviđaju još jedan odličan kvartal što se tiče poslovnih rezultata američkih kompanija.

U trećem tromjesečju kompanije su u prosjeku ostvarile rast zarade po dionici od 19,2 posto, pokazuju prognoze FactSeta.

Ako se prognoze obistine, rezultat u trećem kvartalu uz 25-postotni rast u prvom i drugom označit će najsnažniji rast zarada od siječnja do kraja rujna od 2010. godine.

Predstojeća sezona objave kvartalnih financijskih izvješća tako će malo skrenuti pozornost američkih ulagača s rasta prinosa na državne obveznice koji su na sedmogodišnjem maksimumu, a što je proteklih dana snizilo cijene dionica.

"U protekla tri mjeseca prognoze zarada, koje u pravilu padnu prije sezone objave izvješća, držale su se posebno dobro. To je također rezultat snage gospodarstva", ističe za Financial Times Jonathan Golub, analitičar američkih dionica u Credit Suisse.

U prognozama o rastu zarade Golub je izračunao da je sedam postotnih bodova izravna posljedica porezne reforme koja je smanjila opterećenje kompanijama, a dva postotna boda rezultat su poticajnih vladinih politika.

Međutim, ta dva razloga neće se ponoviti u idućim godinama, upozorava Golub. Očekuje se da najveći skok zarade objave naftne kompanije, a potom financijski sektor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close