Zabini klijenti u inozemne dionice uložili 7,4 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 16. lipanj 2016. u 07:27
Za dvije godine banka će imati 300.000 korisnika mobilnog bankarstva, a broj transakcija dosegnut će 12,7 milijuna/Thinkstock

Klijente koji koriste ZB Trader Global najviše privlače dionice na Nasdaqu i Njujorškoj burzi.

Ponukana uspjehom i interesom klijenata za trgovanje putem elektroničkog bankarstva, Zagrebačka banka odlučila je ponuditi i trgovanje dionicama putem pametnog telefona. Banka je u srijedu predstavila svoju platformu ZB Trader Global u mobilnoj verziji.

Kako su kazali, prva je to aplikacija koja putem mobilnog bankarstva domaćim ulagačima omogućuje izravnu kupovinu i prodaju dionica na inozemnim burzama. Logičan je to razvoj ove usluge s obzirom na sve uočljiviji trend rasta broja korisnika mobilnog bankarstva. "Mobilno smo bankarstvo uveli prije osam godina kada još nisu ni postojali pametni telefoni. Trenutno imamo 153.000 korisnika koji mjesečno izvrše pola milijuna transakcija vrijednih 500 milijuna kuna", otkrila je Andreja Vidović, direktorica mobilnog i online bankarstva.

 

72milijuna

eura iznosio je promet tijekom ove godine na ZB Traderu

Prema predviđanjima Zabe, za dvije godine banka će imati 300.000 korisnika mobilnog bankarstva, a broj transakcija dosegnut će 12,7 milijuna, dodala je Vidović. Najavila je kako će kroz nekoliko mjeseci putem mobilnog bankarstva biti moguće ugovoriti i nenamjenski kredit. Mobilni ZB Trader evolucija je platforme predstavljene prošle godine putem koje su klijenti Zabe samo tijekom ove godine ostvarili promet na stranim burzama od gotovo 72 milijuna eura, kaže Jurica Jednačak, direktor brokerskih poslova.

Za usporedbu, promet na Zagrebačkoj burzi u prvih pet mjeseci iznosio je 138 milijuna eura. Na kraju prošle godine imovina Zabinih klijenata koji koriste ZB Trader Global vrijedila je 3,5 milijuna eura, a do lipnja ove godine udvostručila se na 7,4 milijuna eura. Najviše se trguje na američkom Nasdaqu (33 posto) i Njujorškoj burzi (31 posto) te Frankfurtskoj (12 posto) i Londonskoj burzi (8 posto). Najpopularnije dionice su Apple, Google, Amazon, Nestlé i farmaceutski sektor, istaknuo je Jednačak.

Što se tiče perspektiva na svjetskim burzama, trenutno najveća zabrinutost vlada oko ishoda referenduma o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji, kaže Ivana Blašković, direktorica korporativnih analiza. Nakon što bude poznat ishod 23. lipnja, pažnju ulagača zaokupljat će američki predsjednički izbori u studenom. "Čeka nas kolebljivo ljeto na burzama", smatra Blašković. Što se tiče europskog tržišta, napomenula je da sektori prehrane i osobne potrošnje ostvaruju bolje povrate od prosjeka. 

Komentari (6)
Pogledajte sve


Ok, znam da je ovo plaćeni oglas ali zašto moderator briše kad netko spomene kvalitetnijeg i jeftinijeg brokera kao što je OptimTrader https://www.optimtrader.com/hr/prednosti

Ove komunističke novine treba prestati čitati.


totalno beskorisne, slažem se, nekada se u bivšoj JA bar moglo Komunistom zaštititi od vjetra, ovdje ni to ne možeš

Ok, znam da je ovo plaćeni oglas ali zašto moderator briše kad netko spomene kvalitetnijeg i jeftinijeg brokera kao što je OptimTrader https://www.optimtrader.com/hr/prednosti

Ove komunističke novine treba prestati čitati.

Tko misli ozbiljno trgovati vani nema više nikakvog razloga da se ne odluči za pouzdanog stranog brokera,kvalitetniji su i puno jeftiniji.Osin toga,nedavno mi je trebalo hitno nešto $,kupio auto,vani kod brokera uzeo margin kredit i prebacili mi na račun sljedeći dan :)Bez da diram pozicije ili štednju,kamata nikakva.

ako ti ne smetaju barem 3X veće naknade vjerojatno ništa

New Report

Close