Za 115 tvrtki na burzi od 2020. nova obveza za GFI

Autor: Suzana Varošanec , 25. studeni 2019. u 22:00
Novoj primjeni XBRL jezika podliježe 5300 burzovnih društava u EU/Filip Brala/PIXSELL

Ova obveza iz direktive EU nosi nove troškove ili u kupnju softvera ili naknadu konzultantima, upozorava revizorica Dubravka Kopun.

Direktivom o transparentnosti EU je uvela obveznu primjenu XBRL jezika u financijskom izvještavanju, ali samo za kotirajuće poduzetnike koje očekuje postupak usklađivanja tijekom dvije faze.

Revizorica Dubravka Kopun navodi da će počevši od financijskih izvještaja za 2020. (objava u 2021.) kotirajući poduzetnici biti obveznici objave za godišnje konsolidirane financijske izvještaje i u ovom posebnom e-formatu, u kojem su pojedini elementi objavljenih izvještaja izravno vezani uz pojedine odrednice Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (MSFI). Ključno je, kako tumači, da se poveznicom svake pozicije iz izvještaja s taksonomijom iz MSFI-ija otklanja svaka 'zabuna' po pitanju što je prezentirano u financijskim izvještajima od strane pojedinog kotirajućeg društva.

"Novu obvezu trebat će primijeniti približno 5300 burzovnih poduzetnika u EU, od čega naših približno 115. Usporedba tih društava bit će puno jednostavnija i transparentnija, zbog čega će investitori i analitičari veći dio vremena moći provesti analizirajući podatke, a ne pripremajući ih za objavu", navodi Kopun dodajući da analize pokazuju da 75% ukupnog vremena analitičari prepisuju i prikupljaju podatke, dok svega 25% posvećuju samoj analizi. 

Jedinstveni format izvještavanja trebao bi uskoro osigurati i jednostavniju manipulaciju podacima, no još uvijek nije lišen dvojbi oko primjene kod nas. To se prema Kopun očituje u činjenici da "MSFI taksonomija nema uključen veliki dio pozicija iz financijskih izvještaja definiranih u GFI-POD obrascu koji se predaje za potrebe izvještavanja na Zagrebačkoj burzi te javne objave". 

Stoga je pitanje hoće li se na državnoj razini dogovoriti dorada taksonomije neophodne za ove pozicije koje su propisane za objave u RH, ili će, kaže, poduzetnici biti u obvezi samostalno dorađivati taksonomiju za potrebe objave financijskih izvještaja.

Nadalje, ova obveza jamačno nosi troškove ili na planu kupnje softvera ili naknade konzultantima, pa i mogućnost dodatne naknade revizorima. Kako je na zadnjem Savjetovanju ovlaštenih revizora RH, član Odbora za standarde financijskog izvještavanja Ivica Smiljan naveo da se na razini EU razgovara o obvezi eksternih revizora o revidiranju i ovog formata financijskog izvještavanja, spomenuo je i da su nastavno na nove, buduće obveze revizora, razgovori usmjereni i u kontekstu povećanja naknada revizora za dodatni posao.  

Komentirajte prvi

New Report

Close