Vlasnici slovenskih dionica očekuju visoke dividende

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2017. u 22:00
Bez dividende ostaju dioničari Intereurope i Uniora/FOTOLIA

Neovisno o visini dohotka fizičkih osoba dividenda se u Sloveniji oporezuju 25 posto.

Vlasnici slovenskih dionica mogu se ponovno nadati visokim dividendama, prosječan očekivani povrat kod 11 tvrtki je 4,9 posto, pokazuje analiza Gorenjskog brokerskog društva (GBD), piše portal Siol.net.

Ako je to prije nekoliko godina visoki dividendni prinos na Ljubljanskoj burzi bio posljedica podcijenjenih dionica danas nije tako.  "Današnja visoka stopa dobiti od dividendi posljedica je veće dobiti i često boljih poslovnih rezultata kompanija u posljednjih godinu dana. Mnoge slovenske tvrtke ušle su u zrelu fazu rasta u kojoj je manje ulaganja, što omogućava veće dividende za dioničare", kaže financijski analitičar Domen Granda iz GBD-a. On upozorava da kupovanje dionica samo na temelju visokih prinosa dividendi nije racionalna odluka, budući da je kretanje cijena dionica pod utjecajem raznih faktora.

 

5 eura

po dionici bit će isplaćeno vlasnicima dionica Telekoma Slovenije

 "Ako želimo ulagati u kompanije s visokim dividendama, najbolje je odabrati tvrtke koje su pozitivno ocijenjene, imaju stabilno poslovanje i isplaćuju rastuću dividend", rekao je Granda. Ove godine je ključna promjena u isplati dividende praćenje europskog standarda. Oni propisuju da je rekordna visina vrijednosti dionica u pravilu jedan dan prije isplate dividende.  U cijenu tvrtke na burzi uglavnom su uključene buduće dividende, tako da obično nakon isplate dividende cijena tvrtke na burzi pada za vrijednost isplaćene dividende.

"To je i logično, jer će se temeljna vrijednost tvrtke smanjiti za iznos dividende. Za investitore je vrlo važno kada je datum isplate ili prvi dan trgovanja bez prava na dividendu", objašnjava financijski analitičar. Prema tome, povoljno je za ulagače da prodaju dionice prije prvog dana trgovanja bez prava na dividendu. Neovisno o visini dohotka fizičkih osoba dividende se oporezuju 25 posto. Ove godine na skupštinama kompanija izglasani su iznos dividende za Salus (30 eura), Petrol (14 eura), Telekom Slovenije (5 eura) i Savu (0,80 eura).  U drugim tvrtkama Skupštine još nisu održane. Bez dividende ove godine ostat će dioničari Intereurope i Uniora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close