Viro skočio 9 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2013. u 12:52
Ilustracija

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,06 posto, na 1.805 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,07 posto, na 1.020 bodova.

Na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas stagniraju, uz nevelik promet, a u fokusu je ulagača dionica Vira, nakon što je ta kompanija izvijestila da razgovara s više strana koje su zainteresirane za ulaganje.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,06 posto, na 1.805 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,07 posto, na 1.020 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,3 milijuna kuna, otprilike 500 tisuća više nego u petak u ovo doba.

„Na burzi se danas trguje mirno, dok Crobexi stagniraju, a u većem fokusu je dionica Vira, nakon što je kompanija izvijestila o preliminarnim razgovorima s više strana zainteresiranih za ulaganje u tu šećeranu“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Uprava Vira izvijestila je jutros da se vode preliminarni razgovorima s više zainteresiranih strana koje su do sada iskazale interes za ulaganje u tvrtku. Neki od tih ulagača već su proveli dubinsko snimanje, a neki od tih postupaka su još uvijek u tijeku.

„Do trenutka izdavanja ove obavijesti Viro tvornica šećera nije zaprimila niti jednu ponudu potencijalnog strateškog partnera“, navodi se u priopćenju Uprave Vira.

Zahvaljujući tome, do podneva je cijena dionica te šećerane skočila više od 9 posto, na 665 kuna, uz promet od oko 410 tisuća kuna.

Snažno je, više od 11 posto, skočila i cijena dionice Termes grupe, uz promet od oko 280 tisuća kuna.

Najveći je promet pak, 750 tisuća kuna, ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,7 posto, na 176,99 kuna.

S prometom od oko 720 tisuća kuna slijedi dionica Leda, a cijena joj je porasla 0,2 posto, na 7.700 kuna.

A na europskim tržištima danas vlada dobro raspoloženje. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko podneva u plusu između 1,1 i 2,3 posto.

„Europske burze rastu u iščekivanju govora predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija u parlamentu, kao i sastanka europskih ministara financija koji će raspravljati o situaciji u Grčkoj, Portugalu i Cipru. Očekuje se da će grčka vlada postići dogovor s kreditorima, pa bi ta članica eurozone uskoro mogla dobiti novu tranšu međunarodne pomoći od oko 8 milijardi eura“, zaključuje Nikolina Medić.

Komentirajte prvi

New Report

Close