Varšavska burza sada rame uz rame s Wall Streetom

Autor: Tomislav Pili , 25. rujan 2018. u 22:01
Poljska je prva zemlja u 10 godina kojoj je unaprijeđen status/REUTERS

Promjena statusa dugoročno omogućuje veći priljev kapitala na poljsko tržište kapitala.

Tvrtka FTSE Russell unaprijedila je status poljske burze iz rastućeg u razvijeno tržište u dioničkim indeksima koje izračunava što je prvi put u gotovo 10 godina da je jedna država promijenila nabolje svoj status.

Potez FTSE Russella posljednje je u nizu priznanja za brzinu i opseg razvoja poljskog tržišta kapitala, ali i gospodarstva općenito. Naime, od pridruživanja Europskoj uniji 2004. godine poljska se ekonomija udvostručila, a recesiju nije iskusila od početka 90-ih godina.

 

7,1 posto

ove je godine u minusu indeks WIG20 koji je po objavi odluke ojačao 0,8%

Rastući samo kod MSCI-a 
Varšavska burza sada je u rangu s američkim, britanskim ili njemačkim burzama, a 37 poljskih kompanija prebačeno je u košaricu dionica razvijenih zemalja. Prošli tjedan je status poljskog tržišta unaprijedio i Stoxx, dio grupe Deutsche Börse, pa Poljsku rastućim tržištem smatra još samo MSCI. "Ova promjena predstavlja fundamentalnu promjenu u percepciji Poljske među globalnim investitorima.

Reklasifikacija Poljske potaknut će interes novih investitora za poljske izdavatelje i otvoriti enormne mogućnosti za cijelo tržište kapitala", izjavio je predsjednik Uprave Varšavske burze Marek Dietl, a prenosi Financial Times. Dietl je dodao kako vjeruje da će ovaj potez u dugom roku privući veći priljev kapitala. Dietlove optimistične najave rezultirale su rastom indeksa WIG20 u utorak oko 15.45 sati od 0,8 posto. Time je malo ublažen pad za ovu godinu koji iznos preko sedam posto. 

Službena potvrda 
Piotr Matys, analitičar rastućih tržišta u Rabobank ističe kako je "službena potvrda" poljskog ekonomskog razvoja pozitivan signal koji može podržati dugoročni priljev kapitala.

Međutim, dio analitičara čudi trenutak FTSE Russellove odluke s obzirom da je Europska komisija prijavila poljsku vladu Europskom sudu pravde zbog reforme pravosuđa koja po mišljenju Bruxellesa potkopava vladavinu prava. "Poljska je institucionalno snažna država, ali je skrenula s tog pravca u posljednjih nekoliko godina i u nekim stvarima krenula unazad", smatra Ed Cole, portfelj menadžer Man Groupa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close