U siječnju najveći IPO na Zagrebačkoj burzi od 2009.

Autor: Marina Šunjerga/VL , 02. siječanj 2015. u 15:30
Tankerska plovidba računa i na male ulagače/Nel Pavletić/PIXSELL

Novcem iz IPO-a u Tankerskoj namjeravaju financirati daljnju diversifikaciju poslovanja.

Tvrtka kćer Tankerske plovidbe, najvećeg hrvatskog brodara, Tankerska Next Generation d.d., u siječnju ide na inicijalnu javnu ponudu u kojoj se nada prikupiti i do 220 milijuna kuna, odnosno oko 40 milijuna dolara.

Bit će to prvi IPO u Hrvatskoj od 2007., a u njemu će sudjelovati i dio mirovinskih fondova, saznajemo iz investicijskih krugova. U Tankerskoj plovidbi kažu da su se na taj potez odlučili jer je to najjednostavniji i najpristupačniji način za dolazak do kapitala u trenutku kada banke nisu sklone financirati brodarske kompanije. Gotovo istovremeno dionice Tankerske plovidbe u kojoj Silba Participations B.V. ima 82,87 posto. Tankerska plovidba računa na interes u redovima institucionalnih ulagača, ali i na male investitore.

Također ponudit će se mogućnost malim dioničarima da zamijene dionice matične tvrtke koja se s burze povlači za tvrtku kćer koja će na burzama biti listana u budućnosti. Interes u redovima institucionalnih ulagača je velik pa tako saznajemo da će barem dva od četiri obvezna mirovinska fonda plasirati novac u brodara. Mirovinci su krajem studenog imali 65 milijardi kuna imovine, od kojih je prema podacima objavljenima na stranicama Hanfe tek je 6,8 milijardi kuna tog novca plairano u dionice domaćih tvrtki. Vodećih ljudi mirovinskih fondova pojašnjavaju da je problem u nedostatku dobrih projekata.

Izlazak Tankerske plovidbe u tom je kontekstu potez učinjen u pravom trenutku. Tržište je gladno dobrih prilika za investiciju, a riječ je o dobrom projektu koji može imati veliki uspjeh. Novcem iz IPO-a u Tankerskoj namjeravaju financirati daljnju diversifikaciju poslovanja. Nova tvrtka bit će zadužena za prijevoz naftnih derivata ekobrodovima. Zasad imaju dva broda i jedan u gradnji, a nakon IPO-a planiraju udvostručiti kapacitet tvrtke za prijevoz.

"Tankerska Next Generation 100 posto svojih prihoda ostvaruje na stranom tržitšu te kriza u Hrvatskoj ni na koji način ne utječe na poslovanje tvrtke", istaknuo je direktor Mario Pavić te napomenuo da u budućnosti većinu dobiti namjeravaju isplaćivati dioničarima. Iako je cilj prikupiti 40 mil. dolara Tankerska plovidba namjerava zadržati više od 50 posto u novoj tvrtki koja u ovom trenutku ima 255 mil. kuna temeljnog kapitala.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Jedva čekam da vidim kako će AF fond, moj mirovinac, uložiti u ovo sranj.. Odmah dižem kaznenu prijavu. Ovo neka se shvati kao upozorenje ili prijetnja, svejedno. Ne šalim se.

Ovu ekipu krasi netrasparentnost i katastrofalno ponašanje prema malim dioničarima. Puno posla za Hanfu, pogotovo ako će ulaziti mirovinci. Opet bi moglo biti puno izgubljenog novca za one koji uđu. Sasvim sigurno će biti prijava regulatoru, možda i europskom ako Hanfa ne odradi posao, ako se ovu ekipu ne zauzda na vrijeme.

Ja osobno ni malo ne vjerujem ovima u Tankerskoj plovidbi i bit ću vrlo uznemiren ako i jedan mirovinski fond uđe u ovaj projekt…

ovi mirovinci su zlo veliko. radni narode ako se ovo ovako nastavi radit će te do smrti.

Marina Šunjerga je povezana s tom IPO ekipom. Dno dna. Tako je nedavno pisala o IGH, pogledajte gdje su danas.

New Report

Close