Trumpov izbor nije zakočio 'bikovsko tržište' u Americi

Pobjedu Donalda Trumpa burze su isprva popratile snažnim padom vrijednosti/REUTERS Pobjedu Donalda Trumpa burze su isprva popratile snažnim padom vrijednosti/REUTERS

S vjerom u politike naklonjene poduzetnicima Dow Jones je u godinu dana dosegnuo rekord 70 puta.

Kada je prije godinu dana objavljena šokantna vijest da će novi predsjednik SAD-a biti Donald Trump, a ne favoritkinja Hillary Clinton, terminski ugovori na burzovni indeks Dow Jones srušili su se 900 bodova.

Doduše, po zatvaranju trgovanja na Wall Streetu indeksi su okrenuli smjer te su terminski ugovori izbrisali sve gubitke i zaključili u plusu od 250 bodova. Povjerenje investitora u Trumpa i njegova obećanja o politikama naklonjenima poduzetnicima, smanjenju poreznog opterećenja i deregulaciji tržišta očito traje i danas, ako je suditi po novom rekordu američkih dioničkih tržišta.

 

30,3 posto

od studenog je uvećana vrijednost indeksa Nasdaq

Padaju rekordi
Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, već četvrti dan zaredom. Ojačavši 0,04 posto, Dow Jones se zaustavio na 23.557 bodova. Od američkih predsjedničkih izbora taj je indeks ojačao 28,5 posto dok je vrijednost S&P-a 500 viša za 21,1 posto. "Trumpov efekt" najblagotvornije se odrazio na tehnološki Nasdaq koji je u posljednjih godinu dana skočio 30,3 posto. Da Trump nimalo nije zakočio "bikovsko tržište" koje traje još od proljeća 2009. godine pokazuje i podatak da je od studenog prošle godine Dow Jones dosegnuo rekordnu vrijednost više od 70 puta dok se S&P-u 500 samo ove godine to dogodilo 52 puta.

 

21,1 posto

u posljednjih je godinu dana ojačao S&P 500 indeks

Prema podacima S&P Dow Jones Indicesa, to je peti najbolji rezultat u povijesti. Od dostizanja rezultata iz 2014. dijeli ga još samo jedan pozitivan dan. Ako nastavi takvim tempom, S&P 500 mogao bi ugroziti i treći najbolji rezultat svih vremena iz 1928. kada je rekord postignut 59 puta, ali i drugi najbolji rezultat od 62 vrhunca što se dogodilo 1964. godine. Inače, najviši broj rekordnih vrijednosti S&P-a 500 - njih 77 - zabilježeno je 1995. godine. 

Telekomi najlošije prošli
Gledano po sektorima, najbolje su prošli banke i tehnološke kompanije dok su telekomunikacijske kompanije prošle "bose po trnju". Nastavak pozitivnog trenda ovisi o poslovnim rezultatima kompanija te najiščekivanijem obećanju, poreznoj reformi. Što se tiče rezultata, većina kompanija za treće je tromjesečje objavila bolje rezultate nego što se očekivalo. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijske rezultate za treće tromjesečje, pri čemu ih je oko 72 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

 

28,5 posto

od predsjedničkih je izbora skočio Dow Jones indeks

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle za osam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast zarada za 4,4 posto. Što se tiče porezne reforme, najnovija medijska izvješća govore o mogućoj odgodi provedbe reforme što izaziva zabrinutost među ulagačima. "Ako je istina da se razmatra odgoda za godinu dana provedbe smanjenja korporativnih poreza, te bi se velike razlike u stajalištima trebale otkloniti, pa ostajemo sumnjičavi u pogledu razvoja situacije po tom pitanju", kazao je Derek Halpenny, direktor odjela globalnih tržišnih istraživanja pri MUFG-u. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!